Борисов ще се пазари и за нови F-16

Българското правителство явно се опитва да преговаря и със САЩ за закупуване на нови изтребители F-16. Този извод може да се направи от днешните изказвания на премиера Бойко Борисов по темата за изтребителите – първо по време на дискусията, организирана от „Атлантическия клуб“, и по-късно – в парламента.

В изложението си пред Атлантическия клуб мининистър-председателят в прав текст каза, че бъдещите самолети на военновъздушните сили трябва да са новопроизведени, а не втора ръка. „Ще преговаряме за нови самолети с всичките [кандидати]„, коментира пред журналисти Борисов. Това автоматично елиминира от надпреварата офертата на Италия с нейните Юрофайтъри „втора ръка“, които са на въоръжение в армията на страната – Италия не може да осигури нови машини от този тип. Не така обаче седи въпросът със САЩ, които на теория биха могли да намерят и новопроизведени F-16. Друг е въпросът дали това влиза в приоритетите на производителя „Локхийд Мартин“, който е достатъчно ангажиран с програмата за стелтовете F-35.

На теория в настоящата ситуация всичко това би трябвало да означава, че страната ни е на път да сключи сделка с шведската корпорация Saab за самолети Gripen. В момента тя е единствената, която обещава новопроизведени изтребители. От изявлението на премиера обаче косвено се разбира, че това може би не е точно така. „И F-16 има нови. Да купим 37-годишни ли? Да извадим един кош пари за 37-годишни машини?“, уточни Борисов.

„Това са преговори, които трябва да се проведат, защото става въпрос за милиарди“, отсече премиерът. И допълни: „Ще се пазарим за отстъпки във времето, в плащанията, в цените.“ Така Борисов подава топката на САЩ, които могат да направят по-добра оферта, различна от модернизираните в Португалия машини от военновременния резерв на Пентагона. И ако Вашингтон прецени, че не му се занимава с претенциите на България, премиерът с чиста съвест ще може да сключи сделка с Швеция, без да да рискува да провокира гняв отвъд Атлантика.

От изказванията на премиера също така става ясно, че той ще продължи да „тупа топката“ и няма да бърза да сключва сделката за самолетите веднага и на всяка цена. „Първо ще купим влаковете и тогава ще купим самолетите. Да се движат хората сигурно, екологично чисто и евтино. От 2006 г. стоят влаковете неразплатени“, коментира днес Борисов.

Той индиректно намекна също, че още известно време ще продължи да разчита на поддръжката на старите руски изтребители МиГ-29. „Не виждам какъв е проблемът. В момента Авионамс (авиоремонтния завод на Цветан Василев, национализиран от държавата) вече работи, ремонтира – бавно, но стриктно“, каза премиерът. Въпросното предприятие е единственото, което разполага с частичен капацитет за обслужване на тези руски самолети. За целта обаче то трябва да разчита на резервни части и техническа документация от Русия, което най-вероятно е в разрез с европейските санкции заради анексирането на Крим.

„Аз няма да преговарям. Каракачанов си е министър, има си експерти, има си институт (по отбраната), подмениха ги всичките. Да отидат, да преговарят – това е изискването: разсрочено плащане, лизинг, индустриално сътрудничество, офсетно какво ще дадат за България – куп неща“, обобщи премиерът.