Бунтарката Катинка Хошу направи синдикат на плувците

След като наскоро Катинка Хошу разбуни духовете в световното плуване с отворено писмо във Фейсбук, в което сипеше огън и жупел срещу ФИНА (Световна федерация по плуване за аматьори), тя вече създаде и синдикат. Нарече го Глобална асоциация на професионалните плувци – GAPS.

На официалния сайт на GAPS се чете, че световният синдикат на плувците иска „нашият глас да бъде чут и да станем на крака за самите себе си“.

Става ясно също така, че членове на Глобалната асоциация на професионалните плувци са станали вече някои световни плувни звезди от първа величина като сестри Бронте и Кейт Кямбел (Австралия), Жанет Отесен (Дания), Марко Кох (Германия), Адам Пийти (Великобритания), Косуке Хагино (Япония), Раноми Кромиводжоджо (Нидерлания), Сара Сьоштрьом (Швеция) и Конър Дуайър (САЩ).

Засега не е посочено, че български плувци са станали членове на GAPS.

От сайта не става ясно дали GAPS има Устав или програмна декларация.

Катинка Хошу освен че е вероятно най-добрата плувкиня на съвремието, има репутация и на бунтарка, която не мълчи, когато счете, че интересите й са накърнени, особено финансовите. Почти всички са съгласни с нейната основна теза, че световното плуване продължава да бъде аматьорски спорт, въпреки, че към него има зашеметяващ интерес и милиарди зрители следят например световните първенства по плуване.

Интересно ще бъде да се види каква ще бъде реакцията на ФИНА, която точно сега обаче е в предизборна треска и надали й е точно до Глобалната асоциация на професионалните плувци. Очаква се съвсем скоро за най-важният пост на ФИНА да влезнат в двубой сегашния президент д-р Хулио Мальоне (Уругвай) и Паоло Барели (Италия). Според някои експерти възможна е и трета кандидатура, която да успее да надиграе двамата фаворити.

Възможно е също така да бъдат създадени няколко световни синдикати на плувците, като такъв вече има един – Професионална плувна асоциация. От една страна, това може да бъде нарочно направено за да бъдат разпилени силите на плувците и разпокъсана тяхната единност. От друга страна, това може да бъде и напълно спонтанен процес. Не е изключено също така всеки плувен спорт да си създаде световен синдикат на атлетите – такива също има.

Всъщност истинската новост е, че начело на GAPS застана Катинка Хошу, която има митичен статус в плуването. Тя може да осребри своята популярност, като защити икономическите интереси на плувците, в което няма нищо лошо. В случай обаче, че слезе скоро от световната плувна сцена GAPS надали ще постигне зашеметяващи успехи.