Доц. д-р Иво Петров: Жегите увеличават риска от инфаркт

Как да се пазим в жегите, попитахме известния кардиолог доц. д-р Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология. Той обясни, че горещото време създава повишени изисквания към сърдечносъдовата система и затова пациентите, които вече имат някакъв проблем, чувстват неразположение по време на жегите. Топлото време е един от факторите, който представлява стрес за организма.

Горещините са риск за здравето на много хора. В рисковите групи попадат децата, бременните, по-възрастните, хората с ниско и високо кръвно, със сърдечна недостатъчност, с периферно-съдова и венозна болест, както и тези с мозъчно-съдови заболявания и хронични заболявания на бъбреците. Всички те трябва да се пазят в жегите, а в обедните часове на деня да стоят на закрито. Заради горещините високо кръвно вдигат и хора, които по принцип не са хипертонични пациенти, обясни още доц. Петров.

Обичайно в топлото време кръвното пада

Много често обаче след кратък период на разширение на кръвоносните съдове по кожата следва период на свиване и това провокира хипертонична криза. Артериалното налягане рязко се покачва, като при всеки човек стойностите са различни. За хипертоник кризата означава показания на апарата от порядъка на 180/100, докато за иначе здравите хора хипертонична криза може да има и при 150/90. Хипертоничната криза изисква внимателно наблюдение от лекар и няколко дни пълна почивка.

В топлите дни кръвното трябва да се следи по-често

Лекарствата за хипертония не се спират в никакъв случай, както опитват мнозина през лятото. Антихипертензивната терапия може само да се коригира, и то само от лекуващия лекар или от наблюдаващия кардиолог. В противен случай, въпреки че няколко сутрини е измерил по-ниско кръвно, човек рискува хипертонична криза, а с нея и сериозни усложнения, допълни известният специалист по сърцата.

Тези дни не трябва да се пие никакъв алкохол, да се внимава с напитките, които съдържат кофеин, и да се приемат много течности. Всички алкохолни напитки, включително и бирата, обезводняват. За хората с ниско кръвно най-важното е да поемат много течности. Те също трябва да внимават с кафето – то е диуретик и след началния етап на покачване на кръвното всъщност кофеинът го сваля.

Амплитудата в градусите е по-опасна от жегите

Голямата разлика в температурата навън и вътре в помещението, където работи климатик, е стрес за организма. И той определено носи риск, защото в тези условия изискванията към сърцето се повишават прекомерно. И всички трябва да сме внимателни. Съветът се отнася особено за тези хора, които имат някакъв сърдечносъдов проблем. При болни с хипертония, исхемична болест на сърцето опасността е голяма. Особено при болни с исхемична болест на сърцето влизането от топло на много студено е предпоставка за спазъм на коронарните артерии. И когато този спазъм се насложи на една вече образувала се стеноза, кръвоснабдяването се влошава още повече. Тези хора е по-разумно да не се излагат на риск и да избягват голямата амплитуда в градусите.

Прегряването е фактор за образуване на тромби

Едното води до другото. Прегряването води до обезводняване и до хемоконцентрация – кръвта се сгъстява, концентрира се и тече по-трудно. Това вече е една от предпоставките за образуване на тромб. Най-големият проблем – крайният етап от инфаркта, е образуването на тромб на мястото на преди това съществуващо стеснение на артерията. Затова трябва да пием достатъчно вода и да не допускаме обезводняване.

Количеството вода за здравите и болните също е различно. Здравите могат да пият до 3 литра, но тези, които имат развита сърдечна недостатъчност, трябва да са по-предпазливи. За тях 3 литра са твърде много. Безспорно водно-солевият баланс трябва да се възстанови, но в същото време не бива да се прекалява с количеството течности, които се приемат през деня. Оптималното количество за сърдечноболните е 2 литра.

Доц. Петров съветва да приемаме 2-2,5 литра вода, което е необходимото количество, за да наваксаме необходимото количество течности на организма. Може да се пият и плодови сокове, като е препоръчително течностите да не са студени.

Жегите увеличават риска от инфаркт

Всички резки промени, както в температурата, така и в атмосферните условия, са неблагоприятни за хората със сърдечносъдови заболявания. Въпреки че когато преминаваме от по-студено към по-топло време, по-скоро има склонност към разширяване на съдовете. Това не води до влошаване на симптомите, особено при съдовите заболявания. При пациенти със сърдечни заболявания има риск от хипотонии – ниско кръвно налягане, както от повишаване на концентрацията на циркулиращата кръв. Това е една от предпоставките за тромбообразуване. От тази гледна точка има, макар и не голяма вероятност, за увеличаване на риска за запушване на артерии. Така че по-скоро е рискова рязката промяна. Оттук следва и логичният извод, че хората с мощна хипертензивна терапия трябва да са по-предпазливи. Затова под контрол на лекуващия лекар трябва да се помисли за известна контролирана редукция на терапията, съветва кардиологът.