Какво говори за здравето ви консистенцията на менструалната кръв?

Всъщност видът на менструаланата кръв говори много за здравето ви. Ето какво означава консистенцията на месечния ви цикъл:

Кръвта е гъста и с наличие на съсиреци

Нормално е наличието на съсиреци в менструалната кръв. Това е особено типично около втория ден от цикъла ви, като едновременно с това може да имате и по-силни крампи в този ден. Всичко това е съвсем в реда на нещата, стига съсиреците да са малки. При наличието на твърде големи кървави парчета, може би имате хормонални проблеми или други здравословни причини водят до подобна консистенция на менструалната кръв, така че тогава е време да се консултирате с гинеколога си.

Вижте още:  Как да контролирате месечния цикъл? >>>

Добави описание

Вижте още:  Какво влияе на месечния цикъл? >>>

Кръвта е твърде водниста

Някои жени са облагодетелствани да имат лек месечен цикъл, съпътстван от по-рядка и бистра менструална кръв, без излишни примеси. Обикновено при тези жени менструалните болки почти липсват или са много по-слаби. Подобна консистенция на кръвта е характерна предимно за първия и последните дни от цикъла. Но, ако и през всичките дни кръвта е твърде рядка и течна, придружена с необичайна болка, има риск от наличие на заболявания на яйчниците, маточната шийка и други.

Кръвта е необичайно слузеста

Това може да означава, че в менструалната кръв има примеси от цервикална слуз. Увеличените й количества често са един от симптомите на бременност, така че имайте предвид това, ако забележите подобна консистенция на месечния си цикъл.