Моминска вратига (танацетум)

За билката Моминска вратига (танацетум) накратко

Билката Моминска вратига е позната още като танацетум. На външен вид цветчетата й много приличат на лайката; толкова, че двете билки биват често обърквани.

Моминската вратига е многогодишно храстовидно растение. Произлиза от Стара планина и Мала Азия. Днес растението се среща на почти всички континенти. В някои култури се отглежда като билка, в други – като декоративно растение, докато в трети – е считано за плевел.

Кои части на билката Моминска вратига се използват?

За лечебни цели се използват цветовете, корените и листата на моминската вратига.

От тези части на билката може да се приготвят запарка, тинктура, мехлем, етерично масло. Всички те имат различни приложения

моминска вратига, билка танацетум

Листата отличават най-лесно моминската вратига от лайката

 

Приложения на билката Моминска вратига

  • Моминска вратига при мигрена

Едно от най-разпространенитеприложения на Моминската вратига е при мигрена и главоболие. Веществата в моминската вратига пречат на натрупването на шлаки в кръвоносните съдове. Именно тези натрупвания създават напрежение в сърдечносъдовата система и причиняват мигрена и главоболие. Изчистването на тези натрупвания облекчава кръвоносните съдове и пречи на появата на подобни състояния.

Предимството на моминската вратига е, че не просто облекчава болката, но и се бори с източника на проблема. За да е ефективна обаче, трябва да се обърнете към специалист, който да направи схема, по която да приемате моминска вратига за по-дълъг период.

  • Моминска вратига при менструални болки

Друго популярно и отдавна познато приложение на моминската вратига е при менструални болки и дискомфорт. Билката помага за облекчаване на крампите, справяне с променливото настроение и напрегнатостта.

менструални болки, моминска вратига

  • Моминската вратига намалява възпалението

Някои от съставките в моминската вратига  имат противовъзпалителни свойства. Затова билката се препоръчва на хора, които страдат от болки в ставите, подагра, артрит и др.

  • Моминска вратига за облекчаване на болката

Това свойство е пряко свързано с противовъзпалителните свойства на билката. Моминската вратига има аналгетични свойства, но трябва да се приема за такива състояние след консултация с лекар.

  • Моминска вратига при треска

Това е едно от най-старите и познати приложения на моминската вратига. Независимо от какво е причинена температурата, тази билка помага за обилното потене и елиминиране на токсините от тялото, което води до сваляне на температурата.