Синдром на пропускливите черва

За синдрома на пропускливите черва накратко

Синдромът на пропускливите черва е термин, който се използва, за да се обясни, че чревната повърхност е станала пореста и по тази причина пропуска микрочастици, хранителни молекули, токсини и други в кръвообращението. При Синдрома на пропускливите черва говорим за неправилно функциониране на храносмилателната система и най-вече на червата в резултат най-често на неправилен начин на живот.

Макар малцина да предполагат, червата са първата и най-голяма защита на имунната система. Затова здравето на червата е от особено значение за цялостното ни добро състояние.

Вижте също:

Как да подобрим храносмилането според Аюрведа >>>

6 храни, полезни за храносмилателната система >>>

Когато страдаме от пропускливи черва, в началото тялото ни се бори срещу „вредителите“. На помощ идва черният дроб. В някакъв момент обаче просто не успява да се справи и се претоварва. След като черният дроб се претовари се събужда и имунната система. Въпреки това обаче най-често токсините (да ги наречем най-общо така) са прекалено много и резултатът е цялостно отпадане на организма, заболявания и т.н – най-общо казано възпаление.

храносмилателна система, черва, синдром на пропускливите черва

Синдром на пропускливите черва: Симптоми

Трудностите при диагностицирането на Синдрома на пропускливите черва идват от широката гама симптоми на заболяването. Те са различни в зависимост от човека, както и от степента на напредналост на заболяването

  • Хронична умора
  • Непоносимост към определени храни
  • Болки в ставите
  • Газове, запек, продължителна диария
  • Кожни обриви (свързани с възпалението)
  • Недостиг на различни витамини и минерали (установява се с кръвен тест)

Синдром на пропускливите черва: Причини

Сред лекарите има много спорове по отношение на пропускливите черва, някои дори отричат да има такова заболяване. Въпреки това в медицината има консенсус по отношение на някои от причините:

Неправилно хранене – приемът на твърде много  храни с рафинирана захар, преработени храни, консерванти, химикали, които тялото не може да обработи и изхвърли. Получава се натрупване, а оттам и възпаление.

Хроничен стрес – стресът най-често потиска имунната система и я отслабва. Това води до възпаление на червата, а оттам – до увеличаване на пропускливостта

Възпаление – всяко възпаление в тялото може да доведе до пропускливи черва – причините варират от гъбички до бактерии, паразити и т.н.

Лекарства, които дразнят на храносмилателната система

Недостиг на цинк – недостигът на цинк в тялото се свързва с влошено здраве на храносмилателната система.

цинк

Синдром на ропускливите черва – лечение

Както при диагностиката, така и при лечението на пропускливите черва има много спорове. Най-общо обаче, човек трябва да подобри начина си на живот и да вземе мерки, за да подобри здравето на червата.

Здравословно хранене – избягвайте преработените храни и тези, богати на рафинирани захари. Хранете се с много плодове, зеленчуци и месо.

Пийте хранителни добавки – ако след проведени кръвни изследвания се окаже, че имате недостиг на витамини и минерали, е добре да започнете да приемате хранителни добавки, за да възстановите баланса в организма.

Пробиотици – пробиотиците са приятелите на здравата храносмилателна система. Те ще помогнат на организма ви да се справи с „неприятелите“ сам