Първа помощ, ако стъпите на морски таралеж

Как да се предпазите от убождане от морски таралеж?

Морските таралежи обичат скалистите места, така че когато плувате, избягвайте зоните с подводни скали.

Много от плаживете в гърция са каменисти, а не със ситен пясък, което увеличава шанса да стъпите на таралеж. Ето защо по-добре се разхождайте и плувайте с аква обувки, които ще ви предпазят от бодлите на морските таралежи.

Ако сте стъпили на морски таралеж, ето какво следва да направите:

В зависимост от дълбочината, на която са проникнали бодлите в кожата ви и площта, която са засегнали, може да почувствате лека болка като обождане от кактус или силна болка, като ужилване от оса.

Таралежите не са отровни и няма да ви убият, но ако бодлите, които са влезнали в кожата ви са много и на дълбоко, може да изпитате замайване, мравучкане, задъхване, при които симптоми е добре да потърсите лекарска помощ, вместо да се борите сами с тръните в кожата си.

Добави описание

Ако усещате просто болка от убождането, ето какво може да направите:

  • Постарайте се да не стъпвате на убоденото място, за да не забивате още по-надълбоко бодлите.
  • Може да се опитате да извадите леко подалите се от кожата бодли с пинцета, макар че те са доста крехкии лесно се чупят.
  • Намажете засегнатия участък откожата с йод за дезинфекция.
  • Разчоплете местата, където са бодлите, с игла, за да излезнат по-лесно.
  • Накиснете крака си във винен оцет, който ще омекоти кожата ви и ще помогне за издърпването на бодлите. Ако сте достатъчно търпеливи, те ще излезнат сами.
  • Третирайте убоденото място със зехтин. Мазнината също спомага за лесното изваждане на бодлите от самосебе си.
  • Може също да накиснете крака си в максимално гореща вода, която може да изтърпите, и да изчакате 20 минути. Кожата ще е омекнала и ще се е разширила, като по този начин някои от бодлите може да паднат сами или да са се подали, така че да ги издърпате с пинцета или да ги изчоплите с игла. Понякога подлите излизат и просто като стиснете мястото с пръсти, сякаш махате гнойна пъпка.