Рициново масло за нежна кожа и блестяща коса

Рициновото масло е сред най-добрите природни средства за кожата и косата. Често използвано в козметиката, рициновото масло прави кожата нежна, мека и гладка, а косата жизнена и блестяща.

рициново масло

Рициновото масло се извлича от семената на тропическото дърво рицин (Ricinus communis). От латински името му означава „обикновен кърлеж“ и неслучайно понякога е наричано така, тъй като семената му наподобяват кърлеж. Родината му е Африка, открито е в египетски гробници преди над 4000 години. Самото растение е отровно, особено семената. Екстрактът, който се извлича от рицина, известен като рициново масло, е широко използвано козметично средство за подхранване на косата и кожата.  

Рициновото масло е известно от дълбока древност, още преди 4000 г. е използвано в Египет като масло за осветление. Най-големите производители на рицин са Индия, Бразилия и Китай, но поради вредните странични ефекти при събирането на реколтата (силно отровен) се търсят алтернативни източници или генетично изменение на растението, за да се спре синтеза на рицин.

рициново масло

Семената на рицина съдържат 15-20% протеини и 40-60% рициново масло, богато на триглицериди: до 85 % рицинова киселина, до 2% олеинова, до 1% линолова и други ненаситени и наситени мастни киселини.Рициновото масло не съдържа отровни вещества, въпреки че отделните части на растението са отровни. Получава се чрез студено пресоване на семената и преваряване с вода. Този процес води до разпадане на токсичния рицин (той е неразтворим в мазнина и много чувствителен към топлина) и прави маслото напълно безопасно. Рициновото масло е по-гъсто от останалите, светложълто или безцветно, не изсъхва и не образува филм върху кожата. Често използвана съставка в козметичната индустрия, тъй като придава на кремовете снежнобял цвят и блясък на сенките, червилата и другите гримове.

Рициново масло за мека, нежна и гладка кожа

 • Рициновото масло подхранва, избелва, омекотява и заглажда кожата и изравнява тена.
 • При суха, белеща се кожа през зимата, помага маска от 10 капки рициново масло и 1 жълтък.

 

 • Кожата на ръцете и краката става гладка като на бебе, ако всяка вечер я мажете с леко загрято рициново масло.
 • рициново маслоРициновото масло е идеално средство за почистване на грима: капвате няколко капки върху памучен тампон и обтривате лицето, очите, устните. После изплаквате с хладка вода.
 • Комбинирайте го с други масла (масло от пшеничен зародиш, сусамово олио, портокалово, розово или друго цветно масло, дори зехтин) и може да замести нощния крем. Идеално за суха и чувствителна кожи.
 • Рициновото масло се разтваря почти изцяло във вода, затова може да го добавяте към ароматните соли за вана. Кожата на тялото става хидратирана, еластична и гладка като кадифе.
 • Леко затоплено на водна баня се втрива нежно в кожата на ръцете и краката, в ноктите и кожичките около тях.
 • Чудесен домашен балсам за устни е от 5 мл рициново и 5 мл бадемово масло.

Рициново масло за жизнена и блестяща коса

 

 • Рициновото масло помага при косопад. Веднъж седмично правете маска от една част масло и две части водка, втрийте я в корените и след 20 минути измийте.

 

 • За блясък на косата се смесват 1 литър топла вода, 100 мл ябълков сок, 100 мл ябълков оцет и 10 г рициново масло. Измитата и влажна коса се изплаква със сместа, оставя се 10-15 минути и се измива.
 • При цъфтящи краища на косата се втриват няколко капки рициново масло във връхчетата и се оставя да попие.
 • Рициновото масло сгъстява миглите, ускорява растежа им и ги прави по-красиви. Мажете ги 2-3 пъти седмично и съвсем скоро ще забележите ефекта. 

рициново масло

Масажът на Клеопатра с рициново масло
Масажът с рициново масло е полезен както за цялото тяло, така и за конкретен орган или отделен мускул. Най-добрата смес за масажи е рициново и бадемово масло в съотношение 1:3, защото се нанася по-лесно. Прониква дълбоко в кожата, облекчава ставните болки, укрепва мускулатурата, подобрява кръвообращението, прави кожата еластична и мека.