Розова вода – еликсир за кожата

Розовата вода намира приложение в козметиката, медицината и парфюмерията още от древността. Разбира се, българската розова вода е с най-високо качество и е оценена в целия свят. Но Франция, Италия, Испания, Турция, Иран и Арабския свят също са водещи производители на ароматната течност в световен мащаб. Розовата вода е вторичен продукт от процеса на парна дестилация, при който маслото от розовите листа на вида дамасцена се отделя на повърхността.

През X-ти век арабският лекар Авицена първи използва розова вода, получена след парна дестилация. В началото я пренасяли в кожени мехове, след което започнали да я съхраняват в бъчви и да я дестилират в стъклени шишета. От 1 кг розов цвят се получава 1 кг розова вода. Древните римляни я използвали за освежаване и като естествен лек срещу депресия. Персите пък намерили приложение на розовата вода в кулинарията, най-вече в сладкарството.

розова вода - еликсир за кожата

Днес, розовата вода намира най-широко приложение в козметиката, заради магическите си свойства върху кожата:

Розовата вода едновременно контролира и балансира производството на себум и това я прави универсално почистващо средство, подходящо за суха и мазна кожа. Хидратира и поддържа pH баланса на сухата и чувствителна кожа, а благодарение на антибактериалните си свойства се бори успешно с акнето.

  • розова вода - еликсир за кожатаИма силно освежаващо и тонизиращо действие.
  • Прибавена към водата за вана има чудесно отпускащо и овлажняващо действие.
  • Розовата вода подхранва сухата и чуплива коса.
  • Компресите с розова вода действат благотворно при подпухнали и уморени очи.
  • Успокоява и тонизира мъжката кожа след бръснене.
  • Розовата вода предпазва устната кухина от инфекции, а инхалациите с ароматната течност успокояват нервната система и зареждат с енергия.

Четете внимателно етикета на розовата вода, тъй като може да съдържа синтетично розово масло, пречистена вода, глицерин, метилпарабени и други изкуствени съставки, които нямат същата терапевтична стойност. Само натуралната розова вода е еликсир за кожата.