Скарлатина – причини, симптоми и лечение

От скарлатина боледуват предимно деца мжеду 1 и 10 години. Децата под 1 годинка, особено тези, които са на кърма, имат вграден имунитет към скарлатината или придобиват такъв от кърмата на майката. Много рядко възрастни хора се разболяват от скарлатина.

За разлика от варицелата, при скарлатината организмът не си изработва трайни антитела към причинителя на заболяването. Тоест, може отново да се разболеете от скарлатина. Но тези повторни случаи са по-скоро рядкост.

Какво причинява тази шарка?

Скарлатината е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията бета-хемолитичен стрептокок от група А. Заразяването става по въздушно-капков път или чрез контакт със заразени предмети.

Симптоми на заболяването скарлатина?

Шарката започва с висока температура, зачервено гърло, ангина с характерните гнойни полипи по сливиците. Чак след това се появява типичния ситен обрив, който е реакция на имунната система към стрептококите. Tой образува големи червени участъци от кожата, подобно на слънчево изгаряне. А на пипане кожата наподобява гъша коша.

Особено характерен е обривът по лицето, образуващ т.нар. триъгълник на Филатов. А най-наситен е обривът в гънките по тялото (мишници, лакти, сгъвките на колената, слабините).

Инкубационен период на шарката

Инкубационният период при тази шарка е между 1 и 12 дена, но най-често не повече от 2 до 4 дни. Тази шарка не е толкова заразка, колкото варицелата, например. Заразяват се не повече от 30-40 процента от контактните, а около 10 процента са просто здрави заразоносители.

Лечение на скарлатина

Лечението на скарлатината отнема около 10 дни, като се прилагат антибиотици, витамини и противоалергични средства.