10 начина да станем по-добри хора

1. Бъдете верни на себе си и честни със себе си

Най-важното, за да станете по-добри хора, е да останете верни на себе си и на ценностите си. Не се оставяйте малките проблеми да ви променят коренно. Но не забравяйте и да бъдете честни със себе си – не подценявайте добрините, които вършите, но и не се крийте от грешките, които допускате.

2. Задавайте въпроси

Увлечени в собствените си проблеми, понякога губим интерес към останалите. Затова не забравяйте да задавате въпроси, да се интересувате и най-вече да изслушвате събеседника си. Може пък в неговите думи да научите и нещичко за себе си, стига да знаете как да се вгледате.

3. Правете комплименти

Станете по-добри хора като накарате околните да се чувстват щастливи или просто да се усмихват. Направете комплимент на любимия човек, на някой от родителите си, на приятел или не непознат. Последното може да ви се вижда странно и наистина е предизвикателство. Но има вероятност да попаднете на свестен човек, който ще ви се усмихне в замяна и ще направи деня ви по-красив.

4. Удоволствието да създадеш нещо за някого

Създаването на нещо – независимо дали е приложно изкуство или нещо сготвено например, е удоволствие за сетивата и носи определена удовлетвореност. Затова създайте нещо, но не за себе си, а за някой друг. Може да е ръчно изработена картичка или любимо ястие за приятел, няма значение, важен е вложеният смисъл.

творене

5. Не спирайте да опитвате

Новите неща обогатяват личността и ни правят по-добри хора. Затова не спирайте да опитвате – екзотична кухня, придобийте ново умение, опитайте да сготвите трудна рецепта. Излезете ли от зоната си на комфорта, ше научите много за себе си и това ще ви помогне да станете по-добри хора.

6. Не си изкарвайте яда на другите

Със сигурност сте се чувствали така, все едно всеки момент ще експлодирате. Натрупаното напрежение за съжаление често се отразява най-зле на близките ни, върху които „изливаме“ яда си. Опитайте да контролирате негативните емоции и да неутрализирате яда по друг начин, но не и върху други хора.

7. Помагайте, без да са ви помолили

Светът е пълен с хора и същества, които имат нужда от помощ. Трябва само да се огледате и да видите как можете да станете по-добри хора и да промените света с малки жестове. Помогнете с покупките на възрастен човек, услужете на приятел в нужда, нахранете бездомно животно и т.н. Списъкът с възможности е безкраен.

8. Уважавайте

За да станете по-добри хора, проявявайте уважение към всички – от любимите хора, колегите и приятелите до случайните хора, които срещате всеки ден – продавача в магазина, хората на опашката пред вас, сервитьора и т.н. Запомнете, че всеки човек е важен и заслужава елементарна доза важение за това, което е, и това, което върши.

уважение

9. Прощавайте

Прошката е висша форма на човещина. Истинската прошка може да я даде само един наистина добър човек. Затова немерете сили в себе си да простите някому, да нямате сдържан гняв към него. Това е едно от най-големите предизвикателства пред всяко човешко същество.

10. Казвайте всеки ден „обичам те“ на любимите си хора

Не пропускайте ден, в който да кажете на любимите си хора колко много ги обичате и цените, колко е важно присъствието им във вашия живот.