Завихря се буря! Патриотите с декларация за Бузлуджа: Паметникът не принадлежи на една партия (ОБНОВЕНА)

Върхът Бузлуджа и паметникът не трябва да принадлежат на една партия. Парламентарната ни група счита, че отговорните институции на изпълнителната власт, Министерски съвет и областният управител трябва да предприемат законосъобразни действия по опазване и поддържане на държавната собственост. Това каза в декларация от името на ПГ на „Обединени патриоти“ народният представител Милен Михов.

„Обектът е със статут на частна държавна собственост и в състояние на саморазруха, представляващо риск за евентуални посетители и излъчващо спорни послания към гражданите и гостите на страната“, заяви той. „Във връзка със засиления обществен интерес и повдигнатия въпрос на кого принадлежи строителното съоръжение на връх Бузлуджа трябва да си отговорим на няколко въпроса- с какви средства е създадена сградата и отговорът е с обществени средства и доброволен труд“, коментира Милен Михов. Той обясни, че паметникът функционира в периода от 1981 до 1983 година като дом-паметник на БКП. Една партия управлявала по времето на режим, обявен за престъпен със закон.

„С цел недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа препоръчваме да се инициира административно-управленски действия за ремонт и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжени“, каза още народният представител от „Обединени патриоти“.

Социалистите обаче не оставиха декларацията без отговор. „Паметникът на Бузлуджа е в това състояние и е опасен заради правителството. БСП няма нищо против то да остане собственост на държавата, но правителството да се погрижи за него“. Това заяви депутатът от БСП Антон Кутев по повод декларацията на Обединените патриоти, че са против паметникът да бъде даден на БСП.

Кутев беше категоричен, че държавата трябва да се погрижи за монумента, тъй като той наистина е много опасен и да вложи нужните средства за ремонта му. Той обаче допълни, че това, че някой се е нарекъл патриот още не значи, че е такъв. И отново натърти, че именно правителството е виновно за това състояние на паметника на Бузлуджа.