ИЗВЪНРЕДНО! Социалистът Румен Гечев разкри кой проспа източването на КТБ: Втората среща за банката бе катастрофа за БНБ

Втората среща при президента за КТБ бе катастрофа за БНБ. За щастие, проблемът бе частен, а не системен за банковия сектор. В КТБ е имало драстични нарушения на банковите практики при кредитирането. Няма как БНБ да не види. Тук не става въпрос за непрофесионализъм, а безотговорност. Някой нещо явно е направил умишлено. Това разкри икономистът от БСП Румен Гечев пред БНТ.

„Банковият надзор и ДАНС с двата си отдела са проспали как банката се източва. Това е големият проблем. Законодателството ни е хармонизирано с европейското. Въпросът не е в това. Когато Банковият надзор не работи, какви закони да прилагаме. В случая с КТБ има политическо инженерство. И дано точно този елемент не попречи на справедливото разследвате на фалита на банката“, добави Гечев.

„Държавни институции са намесени в казуса КТБ. Тук е и мястото на главния прокурор да покаже дали си тежи на мястото. От българския народ са взети около 5 млрд. лева. И продължава да плаща. Не трябва да се пропуска и продължава това“, добави Гечев.