Петър Стоянов: Вицовете за македонците са груба грешка

„Изминаха 20 години откакто се опитваме да намерим златната формула за договор за добросъседство и сътрудничество, но аз вярвам, че ще успеем. Говорейки за подписването на договора за добросъседство, обаче, ние не трябва да прекратяваме никога дебата за това, което се случва на Балканите и за нашите отношения с Република Македония, особенно с нейните граждани, с нейната история и така нататък“, заяви Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г., в сутрешния блок на БНТ

Именон негови са думите: „Историята на Македония е най-романтичната част от историята на България.“ Произнесени са на 27 април 1997 г. в Страсбург в Двореца на Европа пред парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Президентът припомни, че ние първи признахме Македония, ние желаем тя да се развива, никой не оспорва териториалната цялост, но има една граница, която няма да прекрачим – това е нашата история. Стоянов разказа, че след Втората Световна война ситуацията в Македония е променена, започнал е съвсем явен процес на обезбългаряване и на налагане на едно чуждо самосъзание. Президентът е на мнение, че е крайно време да се обърнем към своите собствени грешки, защото най-големите грешки в това отношение сме допуснали ние българите.

„Първата такава е по време на Илинденското въстание. След потушаването му с нищо не помагаме на освободителното движение в Македония. Втората фатална историческа грешка е след Втората Световна война. Тогава по инициатива на Георги Димитров започва акция, в която българите трябва да се записват македонци. Такъв предателски акт в историята на България в мирно време няма“, заяви Стоянов.

Президентът смята, че и днес продължаваме да допускаме грешки. Той не може да разбере тона на общественици, който се лута между снизходителността и сарказма, в който се вместват вицове за македонците. Според него по-груба провокация по отношение на българо-македонските взаимоотношения няма. „Договорът може да бъде подписан и ще бъде подписан, отношенията ще се развиват. Те трябва да се развиват винаги на една и съща основа – основата на разбирането и любов към хората, които живеят в Македония. Не може заради собствената си суета да се изявим като най-големите български патриоти, да раззваляме нещо, което е градено с векове“, обясин той.

„Българският национален интерес днес трябва да се отстоява все едно, че не знаем какво ще се случи след 50 години. Днес българските интереси не трябва да бъдат предавани по никакъв начин, за да можем да предадем след 50 години на следващите поколения една неопетнена щафета. И това означава изключване на всякаква агресия, тук трябва да се работи много умело, много внимателно, много деликатно, с чувство на разбиране и любов“, заяви Петър Стоянов.

Той изрази мнение, че няма как България да бъде стратегически партньор на Русия. „Тя е обречена да живее с правилата тук. Ние искаме да сме хора, на които държавата служи, а не обратното“, коментира Стоянов.

За новия президент Румен Радев Петър Стоянов коментира, че не е дошло време за оценка. „Искрено се надявам да бъде успешен президент на България. Българската десница не трябва да забравя, че преди да стане президент, издигнат от БСП, той е НАТО-вски, български генерал и това трябва да му се напомня непрекъснато и мисля, че той с удоволствие би приел. Институционално десницата е ГЕРБ. Когато идват лидерите на ЕНП, те се снимат няколко пъти с Борисов и Цветанов, а закусват с представители на нашите стари партии, което е обидно“, каза бившият държавен глава.

Стоянов каза още, че няма защо представителите на нашата десница, която се нарича автентична десница, да обвиняват Борисов или Цветанов, че се етикират като десни политици, защото те направиха всичко възможно да се случи. „Теренът в дясно се разчисти. Господата от ДСБ нямат право да казват защо, ами защото вие го направихте. Нейният край за съжаление е предизвестен“, бяха част от думите му.