870 хиляди българи нито учат, нито работят, притеснен бизнесът

SLOUGH, ENGLAND - FEBRUARY 08: General view of the empty O2 offices during their flexible working pilot scheme on February 8, 2012 in Slough, England. O2 announced the launch of the biggest flexible working initiative of its kind. Today, employees based at the O2 Slough HQ, a quarter of its 12,000 strong workforce will participate in a flexible working pilot, operating remotely for the day as the doors are shut and lights turned off at the business' 200,000 sq ft office. (Photo by Ian Gavan/Getty Images for O2)

Близо 870 хиляди българи нито учат, нито работят, 300 хиляди от тях са младежи, 41% от учениците над 15 години са функционално неграмотни, 770 хиляди българи са без средно образование. Работодателите имат сериозен проблем с намирането на хора за ключови позиции.

Дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Крайно време е образованието в България да спре да произвежда потенциални безработни.

Проблемът, свързан с младежката безработица, бе поставен като основен по време на кръгла маса на тема: „Бизнесът в България и кадрите! Те липсват! Как да се справим!”.

85 % от образованите българи до 38 г. напускат страната

85 % от образованите българи до 38 г. напускат страната

62% от семействата не могат да си позволят второ дете

Цветан Симеонов, председател на БТПП и домакин на събитието, заяви, че основният недостатък на българското образование са връзките му с бизнеса и практиката. Симеонов призна, че условията в България не са достатъчно привлекателни, за да бъдат задържани кадрите, които са обучени.

Като постижение бе отчетено обучението по предприемачество още в началното образование. „Това е една инвестиция в бъдещето, която ще ползва нашите наследници”, заяви Симеонов. Председателят на БТПП отбеляза, че тази липса на връзка между образование и бизнес не е само недостатък на държавните институции. Като недостатъчни той отчете участието на бизнеса в изпитните комисии и недостатъчната заинтересованост на национално представителните работодателските организации от участието им в тях.

Цветан Симеонов настоя за включване на експерти от практиката в преподаването в училищата на всички равнища. „Не всеки практик е годен за преподавател, но за нас това е изключително важно, защото ще доведе до актуализиране на програмите за обучение”, отбеляза Симеонов. По думите му, когато хора от практиката преподават, те имат своите контакти с бизнеса и при досега със студентите веднага личи кои са кадърните хора. По думите на Симеонов студенти със „златни ръце” незабавно намират реализация, забелязани от преподавателите си.

Той бе категоричен, че бизнесът ще окаже пълно съдействие на партньорите си в МОН и в училище за това учебните програми да се актуализират според нуждите на бизнеса.

Освен това председателят на БТПП бе категоричен, че е дошло времето на „затваряне на ножицата” за огромния брой хора, които вместо да се включват на пазара на труда остават на социални помощи. По думите му при наличието на огромен брой свободни работни места и огромен брой безработни, които си търсят повод да остават безработни, са необходими стъпки от страна на държавата. Симеонов визира като елементи от това затваряне – намаляването на помощите, обвързването на парите, дадени за квалификация със задължително полагане на труд.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че като част от добрите практики по предприемачество бизнес дамите са решени да влизат в часовете на класния ръководител, за да представят това, което правят пред учениците. Тя отчете като слабост липсата на местни и регионални политики по отношение на бизнеса. Везиева бе категорична, че образованието може да последва бизнеса и той трябва да намери своето място в образованието.

Като положителен елемент заместник-министър Везиева отчете старта на дуалното обучение. Според нея по отношение на регионите особен проблем представлява вътрешната миграция и заяви, че благодарение на стабилната икономика, която е част от усилията на цялото правителство, е започнало преодоляването на проблема с безработицата. Зам.-министър Визиева подчерта, че са необходими усилия за прекратяване на регионалния дисбаланс у нас.