В Германия разследват нови сексуални посегателства от страна на мигранти

Германската полиция разследва серия от сблъсъци с участието на около 1000 души и най-малко четири сексуални нападения на уличен фестивал в южния град Шорндорф през уикенда, предаде ДПА.

Местни медии съобщават противоречиви данни за инцидента. Полицията потвърди, че късно вечерта в петък и в събота около 1000 души са се събрали в главния парк на града и някои от тях са хвърляли бутилки по посетителите на фестивала и по полицията. Сред нападателите е имало мигранти, което напомни за инцидентите, случили се през новогодишната нощ в края на 2015 г. в Кьолн. Тогава групи мъже, съставени предимно от мигранти, извършиха масови сексуални посегателства и множество кражби, припомня ДПА. Тогава бяха подадени около 1200 жалби, от които около 500 за сексуални посегателства, припомня Франс прес.

Данните колко мигранти са били замесени в инцидента в Шорндорф са противоречиви. Кметът Матиас Кльопфер заяви, че първоначално повечето хулигани са били от местни училища и едва по-късно към тях се присъединили мигранти, отбелязва ДПА. След като в събота полицията задържала заподозрян за причиняване на тежка телесна повреда, други се опитали да го защитят, нападайки полицаите, съобщи говорител. По-късно същия ден групи от 30 до 50 мъже, някои от които въоръжени с ножове, според очевидци, обикаляха из градския център. Полицейски говорител описа поведението им като ужасяващо и заяви, че употребата на алкохол вероятно е спомогнала за престъпленията. „Алкохолът е предпоставка за насилие, защото хората не могат повече да се контролират“, заяви Роланд Айзеле, началник на градската полиция, предаде БТА.

В публикувано вчера изявление полицията съобщи за четири случая, при които жени са били подложени на сексуален тормоз. Разследват се един иракчанин и трима афганистански бежанци. Три от сексуалните посегателства са били извършени късно вечерта в петък, а при четвъртия случай в събота трима мъже задържали насила 17-годишно момиче и я опипвали. Четиримата са били арестувани, но съдът не ги остави в ареста, съобщава АФП. През последните две години град Шорндорф прие общо 700 бежанци, припомня ДПА. Началникът на градската полиция съобщи, че останалата част от фестивала, който приключва утре, ще премине при засилено полицейско присъствие.