Готов е докладът за катастрофата с хеликоптера „Пантер“! Ето какво е довело до фаталния край на пилота

Докладът за инцидента с хеликоптера „Пантер“, при който загина пилотът, е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия. Това каза днес в Шабла министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ВИП-деня на учението „Шабла 2017“.
Набелязани са мерки, с които подобни инциденти да се преодоляват в бъдещето, допълни министърът.
По думите му препоръките са занапред да се наблегне на подобни ситуации като приводняване, спасителни действия и реагиране при подобни ситуации от самия летателен състав.
На 9 юни вертолет „Пантер“ от състава на Военноморските сили (ВМС) падна във водата по време на учение „Черно море – 2017“.
При катастрофата пострадаха тримата членове на екипажа. По-късно следобед командирът капитан Георги Анастасов почина.
Останалите двама членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов бяха настанени във Военноморската болница във Варна без опасност за живота.
Инцидентът е станал при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“, уточнява МО. Вертолетът е от състава на военно формирование 36 940.
Учението се е провеждало край устието на река Камчия. По това време в района са се намирали фрегатата „Дръзки” и водолазен катер. Екипажите им оказали помощ на пострадалите.
Красимир Каракачанов каза още в Шабла, че за отбраната за него е по-важно да се направят разумните разчети и да бъдат похарчени правилно парите на българските данъкоплатци. Той обясни, че до края на годината ще бъде представен план, с който ще нараства бюджетът за отбрана.
Министърът даде добра оценка за учението „Шабла 2017“.