Радев: Изоставаме с модернизацията на въоръжените сили

България категорично закъснява с модернизацията на въоръжените си сили, особено на фона на нашите съюзници в региона.
Това коментира днес по време на ВИП-деня на международното учение „Шабла 2017“ президентът Румен Радев.

Той посочи, че през тази година Румъния е постигнала 2 процента от БВП за отбрана, а в Гърция това е станало отдавна.

„Ако ние не се организираме навреме и не реализираме проектите за модернизация, ще се окажем на опашката в НАТО по разходи за отбрана, заяви президентът, цитиран от БТА. Според него България не може повече да чака за достигане на 2 процента от БВП за отбрана, защото въоръжените сили са отдавна на критичния минимум.

Учението се проведе при една изключително динамична и сложна обстановка със стрелби по всякакви мишени, коментира още главнокомандващият. По мнението му екипажите са се справили блестящо. Давам изключително висока оценка, допълни президентът.

Радев коментира още, че един от най-важните елементи на нашите отбранителни способности е подготовката на личния състав. Според него, тази подготовка не може да бъде остатъчен продукт от бюджета за отбрана. Тя трябва да е гарантирана, смята президентът. Най-важният елемент в системата на отбраната са хората, заяви президентът.

Според Радев, военнослужещите и цивилните в армията трябва ясно да знаят перспективата си за професионално развитие и социален статус. Президентът коментира още, че е много важен балансът между личния състав и всичко, което е необходимо за него и средствата, необходими за модернизация.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също даде висока оценка на проведените днес бойни стрелби. В отговор на журналистически въпрос за повишаване на парите за отбрана министър Каракачанов заяви, че ще успеем да достигнем 2% от БВП за отбрана. Според него обаче най-важно е да се направят разумните разчети, за да се похарчат парите на българския данъкоплатец правилно, така че да се увеличат способностите на въоръжените ни сили, съобщи пресцентърът на Министерство на отбраната.

Гостите имаха възможност да наблюдават бойни стрелби на българската военна авиация и зенитно-ракетните комплекси на страните-участници в учението – България, САЩ, Република Сърбия и Украйна.

В стрелбите се включиха всички системи за противовъздушна отбрана, които са на въоръжение в трите вида войски на българските Въоръжени сили. Те демонстрираха бойни способности по поразяване на цели при усложнена метеорологична обстановка на зенитен полигон „Шабла“ в направленията: „земя-земя“, „земя-въздух“, „въздух-въздух“ и „въздух-море“.

Република Сърбия, Украйна и САЩ участваха в учението със зенитно-ракетни дивизиони и извършиха пускове „земя-въздух“ със зенитно-ракетни комплекси С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.

На ВИП-деня на учението присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-командирът на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-майор Тимъти МакГуайър, началникът на ГЩ на Украйна армейски генерал Виктор Муженко, командирът на ВВС на Украйна генерал-полковник Сергей Дроздов, посланиците на страните-участници в учението, висши офицери и представители на областната и общинската администрация в региона.