Тръмп заплаши Венецуела със силни и бързи икономически мерки

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Венецуела със силни и бързи икономически мерки, ако нейният президент Николас Мадуро изпълни намерението си да свика учредително събрание, което да промени конституцията, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„Венецуелският народ вчера отново ясно показа, че е за демокрация, свобода и върховенство на закона. Въпреки това смелите действия на венецуелците продължават да са пренебрегвани от лош лидер, който мечтае да стане диктатор“, заяви Тръмп в декларация.

„Съединените щати отново призовават да бъдат произведени свободни и честни избори и застават на страната на венецуелския народ, който иска да върне страната си към демокрация и процъфтяване. Ако режимът на Мадуро наложи учредително събрание на 30 юли, Съединените щати ще предприемат силни и бързи икономически действия“, гласи декларацията на Тръмп.

Малко по-късно Държавният департамент на САЩ призова правителствата на американския континент и страните от целия свят да приканят правителството на Венецуела да се откаже от проекта за национално учредително събрание, предаде Франс прес.

Венецуелската опозиция вчера започна „финална офанзива“, за да попречи на проекта на президента социалист да промени конституцията и отправи призив за обща 24-часова стачка в четвъртък. По данни на опозицията 7,6 милиона венецуелци са гласували в неделя в референдума, организиран без съгласието на властите и 98,3 на сто са отхвърлили президентския проект за учредително събрание.

Проектът на Мадуро предвижда то да се състои от 545 членове, които да бъдат избрани на 30 юли. Учредителното събрание трябва да установи мир и икономическа стабилност във Венецуела. Но опозицията смята, че по този начин ще бъде заобиколено Националното събрание, в което тя има мнозинство от 2016 г., след 17 години господство на партията на бившия президент Уго Чавес, добавя АФП.

Президентът Мадуро заяви, че референдумът е „вътрешно гласуване“ на опозицията и че няма законна и задължителна сила, защото е бил свикан без участието на Националния изборен съвет, близък до властта, отбелязва БТА.