Милано забрани стиковете за селфи

Милано забрани стиковете за селфи, стъклените бутилки и количките за храна. Санкцията на кметството е в сила от 14 юли 2017 г. и е с цел ограничаване антисоциалното поведение и опазване на чистота, съобщава британският „Индипендънт“, като цитира The Local.

На туристите и местните жители е забранено да „държат, пренасят, оставят на земята, изхвърлят или вземат каквито и да било стъклени бутилки или контейнери, кенове и селфи стикове“ в района между площад „24 май“, авеню Горициа, Вия Кодара, Площад канторе и „Габриеле д’Аннуцио“.

Фойерверките също са забранени.

Количките за храна също са част от ветото – нова регулация забранява всички видове „подвижна/мобилна търговия“ в обществените зони.

Правилата ще важат до 13 август, с опция срокът да бъде удължен при нужда.

Милано е поредният италиански град, който предприема мерки срещу антисоциалното и неприемливо поведение на туристите.

Флоренция обяви, че ще мие в обедните часове стълбите на църкви и други паметници и забележителности, тъй като туристите ги използват за сядане, докато похапват и оставят отпадъци и мръсотия.

Рим пък наскоро забрани консумацията и продажбата на алкохол вечерта, както и за постоянно храните и напитките край прочутите си фонтани, за да ги предпази от отпадъци.