Каталуния подкрепи отделянето от Испания

Според каталунското правителство около 42.3 % от лицата, които има право на глас са участвали в референдума. Говорителят на правителство Жорди Турул обчви, че 90% от упражнилите правото си на глас са дали своя вот за независимост.

Бюлетина с „Не“ са подали 7,9 на сто от гласувалите общо 5,34 млн. избиратели в Каталуния, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните – 0,9 на сто.
„Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин“, каза Турул. И добави „Това са цифрите, с които разполагаме в дадения момент. Не са преброени само още около 15 хил. бюлетини, но може да се каже, че това са окончателните резултати, защото нищо няма да се промени“, предава ДПА.

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви в тържествено обръщение към хората, че каталунците са извоювали правото да имат независима държава и че до няколко дни ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент.
Испанският премиер Мариано Рахой обаче бе категоричен, че Каталуния не е успяла да проведе референдум, а народът е бил подлъган.Според него става въпрос за стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичността, както и „път, който не води никъде“.
Каталунското правителство настоява допитването да бъде признато за легитимно. Същевременно каталунските здравни власти съобщиха, че над 840 души са пострадали при вчерашните сблъсъци с полицията.