Българчетата са на 5 място по затлъстяване в Европа

Заемаме предното място по затлъстяване сред подрастващите измежду от 32 държави, сочат данни на Световната здравна организация. Тя бяха представени от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания по повод Международният ден за борба със затлъстяването – 11 октомври.

Националното изследване за хранене на населението обхваща период от няколко години, съобщи доц. д-р Светослав Ханджиев. Той алармира за тревожна тенденция – значително нарастване на затлъстяването на момчетата до петгодишна възраст – 7,1 на сто през 2014 г. спрямо 3,3 процента през 2004 г. При момичетата в същата възрастова рамка се забелязва обратната тенденция – на намаляване затлъстяването и консумиране на все повече полезни храни.

За България най-голям проблем се оказват прекомерната консумация на сол – около 2 пъти повече от необходимото количество и обездвижването. В същото време страната ни е на последно място в ЕС по прием на прясно мляко. Тревога буди и фактът, че българските деца се застояват сравнително дълго пред телевизора или компютъра. Едно дете прекарва средно седмично около 25-26 часа пред екрана, докато неговите връстници в Холандия по 14 часа, а в Гърция по 17 часа. Всичко това води до риск от затлъстяване, който на свой ред е предпоставка за диабет тип 2, инфаркти, инсулти, хипертония и други заболявания, подчерта доц. д-р Светослав Ханджиев. Много голям е проблемът и с контрола на качеството на храните у нас.

Много е важно грижата да започне още в първите дни на бременността, за да се избегне заболяването. Ето защо, доцентът препоръчва бъдещите майки да не качват повече от 15 до 20 кг максимум. За здраве и нормално тегло е препоръчително ходенето пеш поне 45 минути на ден, коеот се равнява на около 10 000 крачки.