КНСБ: кметовете да определят заплатите в общинските болници

Да се промени законът и кметовете да определят заплатите в общинските болници, предлагат от КНСБ.  „В момента те се разпореждат само с имуществото и техниката, но не могат да дадат пари за заплати.“, заяви председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов. По думите му спешно трябва да се организира сериозен дебат за здравеопазването и за модела на финансиране на болничната и извънболничната помощ.

Според него трябва да се промени финансирането на болниците.“Бюджетите на лечебните заведения трябва да бъдат формирани по друг начин, иначе ние караме лекарите да гледат на болните като портфейли“, посочи още Кокалов.

Той коментира очакванията на Българския лекарски съюз за увеличаване на бюджета на касата за догодина с 400 млн. лева. Според него дори това искане да бъде удовлетворено, реалното увеличение в бюджета на касата ще е 300 милиона лева. „В бюджетът на НЗОК за тази година бяха заложени 3,452 млрд. лв., но реалното му изпълнение е 3,559 млрд. лв.“, уточни той.