Намалява замърсяването на въздуха в София?

От всички автомобили, които се движат в София, 6.5% отделят твърде високи нива на замърсители във въздуха, като на тях се дължат се дължат почти една четвърт от вредните газове във въздуха. Това показват резултатите от измерванията на испанската лаборатория RSLab, които бяха направени в началото на септември на различни места в столицата. Данните бяха представени на конференцията Sofair, организирана от екипа програмата „Зелена София“ към Столичната община.

В продължение на две седмици екип на RSLab и компанията „Капш“ разполагаха на мобилни станция с датчик с инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Станциите отчитаха нивата на фини прахови частици, въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид, които отделят автомобилите при движение и замърсяват въздуха.

Резултатите показват, че най-вредни са бусовете в категория M1 с бензинови двигатели (с повече от 8 седящи места) и стандарт за изгорели газове Евро 2 и 3. Според данните макар и вредните автомобили да са едва 6.5% от всички, те отделят почти една четвърт от всички вредни газове във въздуха на София. На тези автомобили се дължат 24% от въглеродния оксид, 20.2% от азотния оксид и 21 % от въгледоводора от всички вредни емисии.