БЛС номинира доц. Николай Янев за Лекар на годината

Лицево-челюстният хирург доц. Николай Янев, който изгради отново лицето на онкоболен мъж чрез уникална за Югоизточна Европа операция може да стане Лекар на годината, съобщават от Българския лекарски съюз.

Номинираният за Лекар на 2017 година доц. Янев е лицево-челюстен хирург, който е познат с работата си както у нас, така и във Великобритания. Тази година, Доц. Янев извърши уникална оперативна интервенция в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“. Доц. Янев оперира тумор на челюстта с хемифация томия. За осъществаването на тази операция бяха съчетани върховни технологии от различни европейски държави. Освен прилагането на високи технологии, в тази изключително сложна интервенция е приложен още един основен принцип на медицината на бъдещето, а именно интердисциплинарният подход – съчетаване на екипи от различни специалности.

На 19.10.2017г., на официална церемония, която ще се състои в хотел „Маринела“, ще бъдат връчени наградите на Български лекарски съюз – Лекар на годината. Събитието се провежда за седма поредна година в Деня на българския лекар – 19 Октомври, на който се чества и празника на Св. Иван Рилски – покровител на медиците. Лекар на годината е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории, стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Тази година двадесет и осемте лекарски колегии от страната са отличили за награждаване свои колеги в седем основни категории, сред които: млад лекар, принос за развитие на иновативната медицина, Доайен в медицината и голямата награда – Лекар на годината 2017.