Георги Гергов: Падението на Нинова не е падение на партията, а Корнелия не е партията

Областният лидер на БСП Георги Гергов изпрати отворено писмо до медиите със заглавие “За падението на един председател“. Формалният повод за писмото на Гергов е интервюто на Корнелия Нинова в предаването „Неделя 150“ по БНР, както обяснява самият той. „След това интервю не зная как Корнелия Нинова ще погледне в очите членовете на Националниясъвет на БСП, които присъстваха на заседанието, проведено на 14-ти октомври. Недоумявам кое и какво може да накара Корнелия да стигне дотам, че да раздели БСП. Не мога да си обясня защо така тенденциозно и схематично раздели в две групи членовете на Националния Съвет на („Тя – ние” и „ другите“)“, недоумява в материала си прокудения от ръководството на Столетницата лично от Нинова Гергов.

Пловдивският социалист коментира, че основната част от изказалите несъгласие с Корнелия Нинова по време на пленума са били членове на НС, които преди това са работили за нейното избиране за председател на БСП. Според Гергов в интервюто си по БНР Нинова очертава три основни теми, по които, според нея, се разполагат противоречията в БСП: отношението с управляващите и идеите за политическо сближаване с ГЕРБ; въпросите за предстоящия конгрес и въпросите за корупцията. „По първата, така наречена разделителна линия, мисля, че не може да се намери нито един човек, присъствал в залата, който да потвърди, че някой е лансирал, в явна или неявна форма или по какъвто и да е начин „мнения по темата за сътрудничество с ГЕРБ”. Никакъв спор за колаборация с ГЕРБ не е имало. Казаното не отговаря на истината, за да не употребя израза „откровена лъжа”. По втория въпрос – за Конгреса. За мен е непонятно как може да се сведе дискусията по въпроса за дневния ред на Конгреса само до това, което твърди Нинова. Чета и препрочитам казаното от нея. Предложението на другата група било: „Дайте да не правим конгрес за политиките, а да направим Конгрес за промяна в Устава и да върнем старите норми, да има вечни депутати и председателят да се избира на Конгрес. Това беше спорът.” Те, видиш ли искали да правят конгрес за политики, а някакви други не искали. Отново чета и не вярвам на очите си, започвам да се съмнявам дали съм бил там“, възмущава се още Гергов. „Съмненията ми силно нарастват като чета и за разделението по въпроса за корупцията. Въпрос, по който тя изкуствено, спекулативно и нечестно формира и говори отново за две линии“, казва в писмото си Гергов и подчертава, че според него Нинова дължи извинение за начина, по който информира социалистите и българското общество, чрез БНР, за работата на НС на БСП.

В края на писмото си Георги Гергов се подписва като „приятел на истината“ и прави извода, че „падението на Корнелия Нинова не е падение на партията, а Корнелия не е партията“.