Консерваторите на Курц печелят изборите в Австрия, втора е Партията на свободата

Консервативната народна партия на Себастиан Курц печели предсрочните национални избори в Австрия с 31,4%, но няма да има мнозинство в парламента. Това показват предварителните данни след парламентарните избори в страната. Телевизия „Европа“ съобщава, че обрат настъпи в последния момент след като се оказа, че второто място е за крайнодясната Свободна партия. Тя печелят 27, 4 на сто от гласовете. Трети се подреждат социалдемократите на сегашния канцлер Кристиан Керн с 26, 7 %. Четвърта е Либералната партия НЕОС – с 5 на сто от гласовете, а пета е партията на Петер Пилц с 4, 1 %. Неочаквано от анализаторите Зелените също поднесоха изненада като останаха извън парламента . Те имат 3, 3 % доверие, като с този резултат не успяха да преминат 4-% бариера. Разпределението на гласовете до момента се оказва, че в 183-членния парламент ще влязат 5 партии, а не 6, както се очакваше. Победителят на изборите- 31 годишният Себастиан Курц обеща нова политическа култура, но заяви, че е рано да се говори за коалиции.

31-годишният лидер на Социалдемократите Себастиан Курц коментира, че изборнуият ден е бил исторически ден за Австрия и е време да поемат нейното управление и да направят истински промени.

От своя страна, лидерът на крайната Партия на свободата Хайнц Кристиан Щрахе, чиято партия е 2-ра, коментира, че изборните резултати показват желанието на хората за промяна на политическата система в Австрия. „Първо трябва да изчакаме да се преброят резултатите и от гласуването по пощата, да станат ясни официалните резултати. Няма смисъл да се спекулира с възможни коалиции преди това. Но мога да ви уверя в едно – Свободната партия остава вярна на себе си и на австрийците“, коментира Щрахе.

Официалните резултати се очакват до средата на седмицата. След тях пред Австрия остава най-трудното, а именно формирането на работеща коалиция. Най-младия канцлер в историята на Австрия Себастиан Курц обещава нов стил на управление, продължаване на проевропейската линия, но е против нелегалната миграция и членството на Турция в Европейския съюз.