Овесени трици за силен имунитет

Есента е времето, в което да укрепите своята имунна система, напомнят специалистите. Според тях един от най-мощтните природни имуностимулатори е бета глюканът. Таой се съдържа в редица храни, но най-концентрирано е съдържанието му в овесените трици.  Те са най-финият продукт, получен при обработката на овесените зърна. Най-ценен от медицинска гледна точка е фактът, че в тях е запазено именно високото съдържание на бета глюкан.

Бета глюканът е полизахарид от групата на т.нар. разтворими фибри. Той подпомага, както стомашно-чревния тракт, така и  имунитета, а специалистите твърдят, че е без аналог сред природните продукти.

Клинични проучвания показват, че бета глюканът стимулира дейността на макрофагите – едни от най-многобройните клетки на имунната система. Те са основен стожер на първата линия на защита на организма от болестотворни вируси, бактерии и гъбички, навлезли в кръвния ток. Макрофагите разполагат с механизми за бързо разпознаване на потенциално опасните микроби. След разпознаването на такъв агент израстъците на макрофагът го обгръщат от всички посоки, той попада във вътрешността на имунната клетка, след което се разгражда. Процесът се означава като фагоцитоза, откъдето произлиза и името на този тип имунни клетки.

Наличието на бета глюкан в състава им нарежда овесените трици сред най-пълноценните и полезни зърнени храни, на които можем да разчитаме. Съдържанието на бета глюкан в овесените трици варира между 3% и 5%, но това далеч не е недостатъчно количесто особено ако консумираме овесени трици редовно. Неслучайно изключително много хора посочват, че овесените трици са основен компонент на сутрешното им меню.
Важно е да се отбележи, че стимулирането на имунната система не е единствената здравна ползва от приема на бета глюкан. Този тип разтворими фибри има благоприятен ефект също и за намаляване на лошия холестерол и поддържането му в безопасни граници. И тази му роля е доказана от редица клинични проучвания.

Бета глюканът е сред природните продукти, които се радват на най-сериозен интерес в последните десетилетия и този интерес е напълно оправдан. Той се използва като част от състава на редица водещи продукти за стимулиране на имунитета и поддържане на липидния профил на кръвта.

Като естествен източник на бета глюкан, който можем да консумираме ежедневно и в най-разнообразни кулинарни форми, овесените трици предлагат уникална възможност за оптимизиране на хранителния ни режим, особено в периода на най-сериозни изпитания за имунитета.