Ислямска държава изгуби Ракка, това коства живота на над 3000

Бойци от Сирийските демократични сили издигнаха бял флаг до сградата на Националната болница, където джихадисти от групировката бяха заклещени, съобщи „Ройтерс“ . Подкрепяните от САЩ милиции напълно превзеха сирийския град Ракка от „Ислямска държава“, потвърди пред световната агенция Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Падането на град Ракка е потенциален символ на унищожението на джихадистката групировка. От града групировката планираше терористични атаки в чужбина, отбелязва агенцията. Сирийските демократични сили, съюз от кюрдски и арабски милиции, подкрепяни от водената от САЩ международна коалиция, се бият  от юни срещу ДАЕШ в Ракка.

Според говорител на Сирийските демократични сили, алиансът ще превзе последните контролирани от ДАЕШ райони в града в рамките на няколко часа.

По-рано днес бяха превзети и последните бази на джихадистите – стадионът и болница. Местен полеви командир изтъкна, че няма джихадисти в стадиона и в болницата. През последните два дни боевете бяха съсредоточени в тези два обекта. Полковник Райън Дилън, говорител на коалицията, поясни, че все още не е ясно дали има самоделни бомби и мини в районите, които бяха под контрола на ДАЕШ, така че Сирийските демократични сили ще прочистят. Като признак, че четиримесечната битка за Ракка е в последната си фаза, Дилън каза, че няма въздушни удари на коалицията от понеделник.

Същевременно беше оповестено, че битката за Ракка е отнела живота на над 3250 души, от които около 1000 са цивилни.