Българинът пропуска ваксината срещу грип, набляга на илачи

Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип през миналата година, съобщават специслисти. Според тях освновният фактор е ниската здравна култура, която кара хората да предпочитат методи за предпазване, от народната медицина. Същевременно тази зима експертите предупреждават да очакваме едновременно да ни атакуват 2 щама грип. Ето защо до 20 октомври, Регионалният офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа провежда информационна кампания , за да повиши здравната култура у нас.

СЗО посочва, че всяка година по света, поради усложнения от грип, тежко се разболяват около 3-5 милиона души, а умират между 250 000 – 500 000. Въпреки това заплахата към общественото здраве сериозно се подценява. В 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст, а около 12% от отсъствията от работа по света са заради вирус. При 9 от 10 случая се стига да пневмония. Сезонният грип често е потенциално сериозно, а понякога и живото- застрашаващо заболяване, особено за хората от високо-рисковите групи – децата, бременните, възрастните над 65 г., хората с хронични заболявания и медицинските специалисти.

„Над 90% случаи като усложнения са тежко протичаща пневмония. Основно засяга хората над 60, 65 години. Наблюденията при децата най-често са бронхити и пневмонии, а най-тежка фаза под 0.1% се засяга централната нервна система. Възможно е да имаме паралелна циркулация на 2 или 3 вируса. Обикновеният пациент не може да разпознае симптомите. „Хонконг“ се отличава с рязко начало, висока температура и болки в мускулите. При него най-силно изразено е общо чувство на отпаднало, нужда от почивка на легло поне 2, 3 дни.“,  разяснява главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Грипът се характеризира с изключително високата си възприемчивост от човека, тъй като се предава по въздушно-капков път, поради което милиони страдат от него всяка година. Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкият организъм не може да си създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година.