Ципрас и Тръмп обсъдиха сътрудничество между Гърция и САЩ

Държавният департамент на САЩ е потвърдил споразумението, постигнато на разговорите в Белия дом между гръцкия премиер Алексис Ципрас и президента Доналд Тръмп, за модернизация на гръцките Ф-16, съобщават гръцките издания.
Пред журналисти Тръмп е потвърдил, че има такова споразумение, като казал, че то ще подсили позициите на САЩ и ще даде тласък на отношенията с Гърция, отбелязва Нюз.ин. Споразумението за модернизация е на стойност 2,4 млрд. евро. В Туитър гръцкият военен министър е оповестил, че таванът на бюджета за модернизацията на изтребителите е 1,1 млрд. евро, а останалите средства се отнасят до програми за подпомагане и за компенсации.
Според Си Ен Би Си Вашингтон вероятно обсъжда вариант за изграждане на втора военна база в южната част на остров Крит. Медията посочва, че притокът на капитали и инвестиции към Гърция вече се превръщал в приоритет за администрацията на Тръмп, която се стремяла да засили двустранното икономическо и отбранително сътрудничество с Гърция. Дипломати твърдят, че тези инвестиции щели да бъдат насочени главно в енергийния сектор.
Близкият до дипломатическите среди „Катимерини“ цитира Ципрас, който смята, че „Гърция има инвестиционни шансове“. „Контранюз“ пише, че „Тръмп подкрепя Гърция и Ципрас“. Икономическото издание „Нафтемборики“ обобщава, че на разговорите е било отправено послание в подкрепа на Гърция.

Снимка :
Канал 3