Идва краят на автономията на Каталуния

Испания ще започне процедурата по прекратяването на каталунската автономия в събота, става ясно от намерението на президентът на областта Карлес Пучдемон да декларира независимост. Правителството ще има заседание, за да активира член 155 от конституцията, което ще доведе до поемането на контрола над региона, съобщават световните агенции. И напомнят, че това не се е случвало до този момент. Лидерът на Каталуня Карлес Пучдемон заяви, че регионалният парламент ще гласува за независимостта, която е била подкрепена на забранения референдум на 1 октомври, ако Мадрид „продължи с репресиите“.
Член 155 позволява на испанските власти да въведат мерки, водещи до директно управление в ситуация на криза. Той гласи: „Ако самоуправляваща се общност не изпълни задълженията, наложени от конституцията или от други закони, или действа по начин, който е в сериозен ущърб на интересите на Испания, правителството може да предприеме всички необходими мерки, за да принуди общността да изпълни тези задължения или за да защити гореспоменатите интереси“.

Мадрид и Барселона са в блокаж от референдума за независимост насам, за който каталунското ръководство твърди, че е подкрепил отцепването с огромно мнозинство, но който е обявен за незаконен от испанските власти. Премиерът Мариано Рахой определи краен срок до днес за Пучдемон да даде отговор относно независимостта.

„Не е толкова трудно да се отговори на въпроса дали Каталуня е обявила независимост. Защото ако го е направила, правителството е задължено да действа по един начин. А ако не го е направила, можем да водим диалог“, коментира Рахой. Това беше вторият краен срок, след като Мадрид заяви, че в понеделник Пучдемон не е изяснил категорично дали е обявено отделяне.

Очаква се в събота правителството да изготви списък с конкретни мерки според член 155, с което на практика ще започне прехвърлянето на правомощия от Барселона към Мадрид. Според специалисти мерките могат да варират от поемането на контрол над регионалната полиция и финанси до свикването на предсрочни избори. След това Сенатът ще трябва да одобри списъка, като срокът за целия процес е неясен, защото досега този член от конституцията не е прилаган.

Същевременно председателят на Европейския парламент Антонио Траяни заяви, че европейските държави не подкрепят независимостта на Каталуния, съобщи радио Kope. Той отново подчерта, че въпросът за независимостта на провинцията се явява вътрешен проблем на Испания.

Снимка :
DW