Отиде си една от иконите на френското кино

Легендата на френското кино Даниел Дарийо е починала в дома си в северозападната част на Франция на 100-годишна възраст, съобщиха Франс прес и ТАСС. Здравословното състояние на звездата се влошило напоследък вследствие на падане.

Дарийо е родена във френския град Бордо в семейство на музикант. Първоначално и тя е искала да изгради музикална кариера, но на 14 години случайно попада в киностудио. Нейният дебют се състоял през 1931 година във филма „Балът“ на австрийския режисьор Вилхелм Тиле. По онова време той работел за френското кино.
С голяма известност красивата французойка, еталон за хубост, предшестващ Втората световна война, се сдобива с филма „Майерлинг“ от 1936 година. Лентата разказва за нещастната любов на наследника на австро-унгарския престол принц Рудолф с дъщерята на австрийски дипломат.

По-късно актрисата партнира на други френски екранни величия – на Жан Габен в „Истината за Беба Донж“ /1953/ и на Жерар Филип в „Червено и черно“ /1954/.
През 2010 година Дарийо все още има ангажименти в киното и телевизията. Тя е актрисата с една от най-дългите кариери в историята на киното, която преминава през 8 десетилетия и участия в над 100 филма.

Легендарната Дарийо преминава през три брака – омъжва се за Анри Дьокуен, след това за свръхбогатия плейбой Порфирио Рубироса и за сценариста Жорж Митсинкидес. С него тя осиновява син, който умира малко преди съприга й.

Снимка :
Wikipedia