Няма руска намеса в изборният резултат в САЩ, според ЦРУ

Директорът на ЦРУ Майк Помпейо заяви, че руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. не е повлияла върху резултата от гласуването, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Оценката на разузнавателната общност е, че руската намеса не е оказала влияние върху резултата от изборите“, заяви Помпейо.
Най-високопоставеният демократ в комисията по разузнаване на Камарата на представителите на американския Конгрес Адам Шиф разкритикува Помпейо за това изказване.

„Бях дълбоко разочарован да науча, че директорът на ЦРУ Помпейо е заявил, че разузнавателната общност е установила, че руската намеса в нашите избори не е повлияла върху резултата. Всъщност разузнавателната общност не е установявала подобно нещо, нито би могла“, заяви Шиф.

По време на форум по сигурността във Вашингтон, директорът на ЦРУ посочи, че групировката „Ислямска държава“ е в състояние да организира и извърши нападение срещу САЩ, евентуално като свали самолет, дори след като беше изтласкана от сирийския град Ракка. Според него САЩ са заплашени и от други въоръжени групировки. „Способността на „Ислямска държава“ за осъществяване на външна операция остава“, изтъкна Помпейо. и допълни, че тя не е единствената. „Ал Кайда на Арабския полуостров отдавна заявяваше такава мисия, която включва свалянето на търговски самолет, пътуващ за западна страна. Със сигурност в това число биха могли да бъдат САЩ“.
Той посочи още, че Северна Корея е на месеци от усъвършенстване на своя потенциал за ядрено оръжие. Според него обаче има разлика между способността за изстрелване на ядрена ракета и възможността за производство на голямо количество ядреноделими материали и разработване на арсенал от подобни оръжия.

Снимка :
Dir.bg