Увеличават месечните добавки за първо и второ дете от 2018 г.

Месечната помощ за отглеждане на дете да се увеличи от 37 на 40 лв., предвижда проектобюджетът за следващата година. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Увеличението се отнася за семейства, чийто доход на лице от семейството е до 400 лв. За семейство с две деца пълният размер на помощта се предвижда да се увеличи от 85 лв. на 90 лв., за семейство с три деца – от 130 лв. на 135 лв., допълни министърът.

Според Бисер Петков има и предложение за разширяване на обхвата на семействата, които получават детски добавки. Така например семейства с доход от 400 до 500 лева на човек се предвижда да получават 80% от пълния размер на помощта. По този начин семейство с едно дете с доход от 400 до 500 лева на човек ще получава 32 лева месечна помощ. „Това е вторият доходен критерий, който въвеждаме за получаване на месечни помощи за деца“.
По отношение н апредложението от следващата година да се намали размерът на частта, която работодалите плащат при временна нетрудоспособност –  да плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, вместо сегашните 70%, социалният министър посочи, че това са предложения, които тепърва ще се обсъждат в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според него това е една мярка, която е насочена към ограничаване на неправомерното ползване на болнични. „Ако тя не среща подкрепа от социалните партньори, склонни сме да я преосмислим“, съобщи Петков.
Относно поисканата му оставка от работодателите, Бисер Петков каза, че неговата оставка винаги е на разположение на премиера.  „Моята оставка е винаги на разположение на премиера. Ако той прецени, че това, което правя не съответства на политиката или пък е пречка за социалния диалог, аз винаги съм готов да се оттегля“.

Министър Петков увери още и, че е отворен за сериозен разговор трябва ли да ги има минималните осигурителни доходи и може ли с нещо да бъдат заменени. По думите му това трябва да бъде част от разговора за механизма за определяне на минималната работна заплата.

Снимка :
МТСП