Цацаров разпореди незабавна проверка след репортаж по bTV за незаконен развъдник на кучета в с. Маломир

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавно предприемане на всички действия от компетентността на прокуратурата и органите на МВР по проверка на незаконен развъдник на кучета. Поводът прокуратурата да се самосезира е излъчен на 20 октомври 2017 г. в сутрешния блок на телевизия bTV репортаж за незаконен развъдник за кучета в с. Маломир, общ. Тунджа, обл. Ямбол, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. В репортажа беше разказано за отглеждането на различни породи кучета с търговска цел в клетки в краварник, в покрайнините на селото, при крайно тежки условия за животните.

Районна прокуратура – Ямбол е започнала тази сутрин досъдебно производство с оглед престъпление по чл. 325 б, ал.2, т.1 от НК (проява на жестокост към животни). Към настоящия момент на място в обекта в с. Маломир са полицейски служители, които извършват първоначалните действия по разследването.

Разпоредено е на Областна дирекция по безопасност на храните да осъществи незабавна проверка на място относно статута на обекта, условията за отглеждане на кучета, съответно дали е констатирано наличието на животни с тежки или трайни увреждания.

Според информацията до момента, обектът, в който се отглеждат множество кучета от различни породи, няма законов статут на развъдник или на приют за кучета. През 2014 г. е било установено от Областна дирекция по безопасност на храните, че кучетата, отглеждани от собственика на обекта, се държат и отглеждат в имот в селото. След предписание от ветеринарната служба, лицето е изнесло обекта за отглеждане на кучетата извън пределите на населеното място – с. Маломир. Към момента кучетата се отглеждат в обект със статут на кравеферма – лицето е регистрирано като земеделски производител. Към настоящия момент това лице е установено от органите на полицията, които са на място в незаконния развъдник.

Наред с горното, Окръжна прокуратура – Ямбол започва и проверка, с оглед на съдържащите се данни в телевизионния материал за това, че кучетата се отглеждат с цел търговия – за установяване на обстоятелствата, реализирани ли са приходи от лицето от такава дейност, отразявани ли са същите пред органите на НАП, съответно извършени ли са проверки от органите на НАП относно доходите на собственика и конкретно тези, свързани с дейност по продажба на кучета.