Полицаи излязоха на протест, министър Радев увери, че се търси диалог

Полицейски служители излязоха да протестират под надслов „За достойно заплащане“. Унифромените се събраха в градинката пред сградата на МВР, след това шествието им премина през Министерството на финансите и пл. „Народно събрание“,. На площада те се присъединиха в протестния митинг на Синдикалната федерация на служителите на МВР.
Колегите на протестиращите служители, които са на работа на 21 и на 22 октомври 2017 г., пък изразяват своята подкрепа и солидарност, слагайки значки на униформите си.
Националният протест е поредният от серията протести, стартирали на 5 юли 2017 г., а основните искания на СФСМВР са за увеличение на основните възнаграждения на работещите във ведомството, с минимум 15 %, обвързване на основното възнаграждение със социалноизмерим показател и изготвянето на нов закон с участието на синдикалните организации.

Същевременно вътрешният министър Валентин Радев увери, че заплатите на полицаите може да бъдат увеличени с 15% от догодина, но не за всички. Пред БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че по-важно е да има някаква устойчивост и поетапно увеличение. Той заяви още, че тази седмица ще се проведе извънреден Съвет за социално партньорство между синдикатите в МВР и ръководството в опит да се намери решение и протестите да спрат. „Това са синдикатите, те винаги ще искат нещо. И ние, и те искаме увеличаване на заплатите на служителите в МВР, те продължават да искат, само че не можем да се разберем за размера, доколкото е възможно да бъде разбрано“, обясни министърът.

Радев допълни още, че са изпълнили много от исканията на синдикатите, някои остават, а други ще бъдат дебати. Той увери, че е говорил с тях чрез неговия заместник, за да може да получат максимално. „Сега ние се опитваме да бъдем по-активни, да изпълняваме повечето от нещата, които искат. Те казват – да, искаме 15%. Аз им казвам – да, сигурно ще има 15, но на някои. На някои ще има 10, на някои 2, на някои 1. Много по-важно е не да увеличим заплащането в момента, а това да бъде трайно, те да знаят, че всяка година ще бъде по малко, ще има някаква устойчивост, да бъдат давани тези пари, които ще бъдат допълнително на тези, които най-много ги заслужават, както те се изразяват – на терен“, допълним министър Радев.