Корнелия Нинова: Бюджетът на БСП е алтернатива на политики. Сменяме модела

„За пръв път правим нещо различно – като съдържание и като технология по подготовка на бюджета. Това не е алтернатива на числа, а на програми и на политики, изразени през бюджета“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция, на която представи проект на бюджет на БСП за 2018 година, съобщиха от партията. Тя подчерта, че досега БСП обикновено чака правителството да предложи бюджет, внесен в последния момент- не се прави съществена обществена дискусия, приема се на бързо в парламента, а левицата ги следва, като между първо и второ четене прави свои предложения. „Няма да чакаме правителствения бюджет, а в изготвянето на нашия, стъпваме на две неща – програмата на партията и предизборната платформа. Т.е. да предложим бюджет, който изпълнява нашите политики, а да не чакаме политиките на ГЕРБ“, обясни тя. Според нея прибързано и притеснено, управляващите са извадили, уж независими, експерти да обясняват, че бюджетът на БСП няма как да е алтернативен след като техният още не е публикуван. „Такова твърдение отива на някой лаик, но не и на хора, които са правили бюджети, дори са били и министри на финансите, защото стъпваме на тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през месец юни“, подчерта Нинова.

Като втора разлика председателят на БСП посочи, че обикновено правителството приема бюджета, качва го на страницата, започва някаква обществена дискусия и откъдето дойде натиск – те там променят, на принципа „проба-грешка“. „Ние подходихме точно обратното – от месец насам започнахме обсъжданията от страната, с експерти и по сектори. Стъпихме на мнението, експертизата и очакванията на хората и ги облякохме в бюджета, а не обратното“, каза още тя. Нинова изтъкна: по образование – един от приоритетите в бюджета на левицата, са проведени 24 регионални срещи в цялата страна; Съветът по финанси и икономика е направил обсъждане във Варна, Съветът по духовност, култура и медии във Велико Търново и Стара Загора, Съветът по социална политика – Хасково, Съветът по младежка политика – София област, Съветът по екология е проведен в Монтана, Съветът по етническа политика, вероизповедания и права на човека в Пазарджик, Съветът по местна власт с две национални срещи с кметове и общински съветници. Корнелия Нинова благодари за огромния труд на целия екип, работил по проекта.

Като трета разлика председателят на БСП посочи съдържанието. „Нашият бюджет е на промяната на моделите“, каза още тя. По нейните думи досега правителството намалява или увеличава финансирането на определени сектори. „Наливат се милиарди в здравеопазването години наред, милиони в образованието, но здравеопазването не става по-добро, а все повече деца напускат училище и се закриват такива. Значи този модел не работи“, категорична е Нинова. Тя е на мнение, че трябва да се подходи по различен начин. „В този бюджет предлагаме не лечение на последиците, а отстраняване на причините на проблема“, допълни тя. Според нея все по-малко хора имат достъп до здравеопазване, а общински и областни болници фалират. „Причината е в модела „болниците-търговски дружества“. В нашия бюджет предлагаме смяната на този модел и болниците да са регистрирани по Закона за лечебните заведения“, обясни председателят на БСП. Като пример посочи- болен пациент, преди няколко седмици, разкарван от болница в болница, докато е починал. „Защото една болница преценява, че неговото лечение е твърде скъпо и ако го приеме, Здравната каса няма да му покрие разходите и болница ще натрупа дълг. На здравето на този човек се гледа като печалба, загуба, пари, дълг. Докато тази система функционира, няма да се решат проблемите в здравеопазването“, подчерта Нинова. Според нея не са виновни лекарите, а политиците са ги принудили да мислят по този начин, за да си спасяват болниците. „Колкото и милиарди да налеем, докато съществува този принцип, няма да се реши нито един проблем“, допълни тя.

Нинова заяви, че образованието е втори приоритет. „Приветстваме отпускане на повече пари за образование и увеличение на заплатите на учителите, но това не решава проблемите. Няма да спре закриването на малките училища в малките общини, няма да увеличи децата, които трябва да се образоват и няма да подобри качеството на образованието“, обясни тя. Според нея проблемът е в сбъркания модел „парите следват ученика“. „В политиките, които сме заложили, предлагаме отмяната на този модел“, каза още Нинова. Тя уточни, че принудени от тази система, директорите на училища водят на списък и на статистика ученици, които не ходят на училище, но по този начин осигуряват бюджета на училището.

Председателят на БСП, като следващ акцент в бюджета, посочи доходите. Тя е на мнение, че проблемите са огромната бедност и неравенствата. „Една малка част български граждани са с много високи доходи и една все по-голяма- с ниски доходи. Милиони хора живеят на границата на бедността. Приветстваме увеличението на минималната пенсия и заплата, но  това няма да реши проблема с бедността и неравенствата“, заяви тя. Нинова попита справедливо ли е над 2 млн. души да получават увеличение 40 лв. на пенсията и 50 на минималната заплата, а политическите кабинети и зам.-министрите да получават над 600 до 2000 лв. „Предлагаме коренно различна данъчна система и данъчно облагане, резултатът от което ще е необлагаем минимум и прогресивен данък за физическите лица – от това 2 млн. 850 хил. работещи българи ще плащат по-малко данък отколкото досега. Не променяме корпоративния данък на фирмите. Предлагаме да си остане 10%, но предлагаме промяна в данък дивидент“, посочи тя. Според нея не е справедливо един работещ българин да плаща 10% данък върху доходите си, а един българин, който има фирма, не си изплаща заплата, а си я изписва през дивидент от фирмата, да плаща 5% за същите доходи. „Заставайки на страната на работещите българи, предлагаме увеличението на данък дивидент да стане 10%. Смятаме, че е справедливо  и тази данъчна реформа, която предлагаме, може реално да доведе до увеличаване на доходите, които не зависят от благоволението на едно или друго правителство с по 10 или 20 лв, а дават възможност повече средства да останат у хората през данъчното облагане и реформа, което да увеличи потреблението и да даде стимул на икономиката“, заключи Корнелия Нинова.

Снимка :
БСП