Замразяват идеята за по-нисък болничен

Правителството замразява идеята първите три дни болнични да се плащат на 50 процента от дневната заплата на работещите.

Отлагането на мярката ще продължи месец или два месеца, докато бъде намерен вариант за затягане на контрола върху издаването на болничните листове, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

Около половин милиард лева годишно харчи НОИ за обезщетения при болест, а за последните години броят на болничните листове е нараснал с 60 процента.
Управляващите обмислят вариант да създадат специална лекарска комисия, която да проверява издадените листове.

Идеята за първите три дни болнични работодателят да плаща 50 на сто вместо 70 процента от дневното възнаграждение на работника беше заложена в проектобюджета на НОИ за следващата година с цел ограничаване на неправомерно издаваните болнични листове.
Днес пред министрите шефът на НОИ Ивайло Иванов даде пример с фирми, в които работниците масово ползват по шест месеца болнични и така получават доход, който е по-висок от този, ако работят и плащат данъци и осигуровки.
Това кара компаниите да местят бизнеса си в други държави, констатира от своя страна премиерът Бойко Борисов. Според него обаче такава рестриктивна мярка в социална държава като България няма да се приеме добре от хората, затова трябва да се обсъдят други механизми за контрол.

След заседанието на кабинета премиерът събира на съвещание министрите на финансите, на здравеопазването и на вътрешните работи, за да обсъдят какви мерки да се предприемат.

Вече са разпоредени проверки във всички фирми, в които е имало масово използване на болнични листове. Вариант за затягане на контрола върху издаването на болничните е създаването на лекарска комисия, която да проверява тези листове. Ако обаче новите мерки не сработят, ще се предприемат по-рестриктивни, стана ясно от думите на Борисов.
Той даде за пример Полша като държава, в която за болничен с фалшива диагноза се отнемат правата на лекаря.