Лиляна Павлова подписа меморандум с 21 хотела в София

Меморандум за сътрудничество между министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и 21 хотелски вериги подписа министър Лиляна Павлова в Министерския съвет в понеделник. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС. Рамковото споразумение ангажира страните да си сътрудничат в организацията и логистиката по време на провеждането на Българското председателство през 2018 година.

Хотелите са 3, 4 и 5-звездни и са разположени на територията на София. Някои от тях са в близост до основните сгради на провежданите по време на председателството събития – НДК и Резиденция „Бояна“, други са в района на центъра и летище София. Целта е участниците сами да избират удобните за тях локации.

Страната ни, както всяка държава – членка, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, има ангажимент към настаняването само на най-високопоставените гости – ръководителите на делегации и един от придружаващите ги делегати. Става въпрос за около 2000 лица за периода на председателството. Хотелът за ВИП гостите беше избран чрез обществена поръчка на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС, проведена през август т. г. Всички останали делегати сами резервират и плащат настаняването си. Наложената практика изисква страната-домакин само да препоръча подходящи хотели. За целта в системата за акредитация ще има информация за хотелите, която делегатите ще виждат по време на регистрирането си за участие в събитията на председателството и могат сами да избират из между няколко от тях.

Министерството вече има календар на събитията и според него вече могат да бъдат планирани и правени необходимите резервации. „Благодаря за това, което постигнахме. Вярвам, че заедно ще допринесем за доброто представяне на страната ни“, обърна се министър Лиляна Павлова към мениджърите на хотелските вериги. Провеждането на Българското председателство ще е уникално за страната ни събитие, каквото не е провеждано досега, не само по отношение на броя на  гостите, които очакваме, но и на неговата продължителност, припомни тя.

Над 22 000 гости ще посетят страната ни в периода на провеждане на първото Българско председателство от 1 януари до 30 юни 2018 година. Очаква се те да реализират над 32 000 нощувки. Сътрудничеството между министерството и организациите на хотелиерите беше обсъдено на срещи на министър Лиляна Павлова с мениджърите на големите вериги у нас, както и по време на заседанието на Националния съвет по туризъм, посветена на логистиката по време на първото Българско председателство.

Хотелите, с които МБПСЕС 2018 сключи меморандум за сътрудничество са:

 1. Hotel Vega Sofia
 2. InterContinental Sofia
 3. BW Premier Collection CITY
 4. Hill Hotel
 5. Arena di Serdica Hotel
 6. Crystal Palace Hotel
 7. Central Park Hotel Sofia
 8. BW Premier Sofia Airport Hotel
 9. BW Expo Sofia Hotel
 10. Holiday Inn
 11. Central Hotel Sofia
 12. Downtown Hotel Sofia
 13. Metropolitan Hotel Sofia
 14. Festa Sofia
 15. Grand Hotel Sofia
 16. Suite hotel Sofia
 17. Hilton Sofia
 18. Hotel Marinela
 19. Витоша Парк Хотел
 20. Sofia Hotel Balkan
 21. Ramada Sofia City Centre