3 жертви след поройните дъждове в Бургаско, премиерът Борисов спешно прати 3 министри на място

Наводненията в Бургаските села Полски извор, Ливада и Равнец взеха 3 жертви. Обявено е бедствено положение в община Камено и частично бедствено положение в община Бургас. Областният управител Вълчо Чолаков обяви, че достъпът до трудноподвижните хора е бил невъзможен.
Няколко от селата в региона останаха временно без ток, а заради стихията се наложи да бъдат затворени пътища от третокласната пътна мрежа.
Във връзка с трите жертви бяха назначени експертизи и извършени огледи на местата, където са загинали. Един жител село Черни връх е обявен за издирване.
Седем язовира пък са със скъсани стени. Според местната управа става въпрос за каскадни язовири, които не могат да създадат голяма приливна вълна и затова не са включени в списъка с опасните водни хранилища. Четири от тези каскадни язовири са в община Бургас, в община Камено са два и един има в община Айтос. Съставени са актове за нарушение на техните стопани и са издадени предписания за възстановяване на стените.

Състоянието на двата най-големи язовира на територията на Бургаски регион – Ясна поляна и Ново Паничарево, е добро и няма опасност от преливане, съобщи още областният управител.
Без електричество останаха селата Черни връх, Тръстиково, Равнец, Ливада, Желязово, Полски извор. Изпратените екипи на ЕВН срещаха сериозни трудности при достигането до засегнатите места поради наводненията.
В селата Чукарка и Драгово, също е прекъснато електроподаването, екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на проблема. Най-тежка е ситуацията в община Камено, усложнено е положението и в общините Карнобат и Созопол.

Министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди командироването на допълнителни служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ в област Бургас и осигуряването на 24-часово дежурство на проблемните язовири, съобщиха от министерството. Екипите на държавната агенция обхождат водоемите в региона от миналата нощ. В ДАМТН е сформиран и кризисен щаб, който е в координация с щаба при областния управител в Бургас.
Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов да посетят засегнатите от наводненията места в Бургаска област и да се запознаят със ситуацията, причинена от обилните дъждове. Според разпореждането на премиера, те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието, съобщиха още от Правителствената информационна служба.