БЛС подкрепя исканията на сестрите

Българският лекарски съюз изрази подкрепата си за протеста, подготвян от медицинските сестри, за който предупредиха преди седмица от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, излизайки с няколко искания и заявиха, че ако те не бъдат изпълнени, ще стигнат до национална стачка. В становище на съсловната организация, подписано от председателя д-р Венцислав Грозев и адресирано до председателя на БАПЗГ Милка Василева се казва още:

„В условията на т. нар. „катастрофирало здравеопазване“, УС на БЛС подкрепя справедливия протест на професионалистите по здравни грижи. С тях лекарите работят в екип, затова е напълно естествена нашата подкрепа. Категорично заявяваме съпричастността си към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, към техните справедливи искания за увеличаване заплащането на положения труд, като основна мярка за задържане на специалистите в родината и особено за мотивиране на младите и новопостъпилите медици.“.
„При необходимостта от обща концепция за промени в здравеопазването, незаинтересоваността на държавата от житейския, професионален и социален статус на специалистите по здравни грижи, известни още като „изчезващ вид“, генерира тяхната морална и финансова неудовлетвореност. Държавата затваря очи пред общественото недоволство от проблемите в здравеопазването и прехвърля вината върху медиците. Освен това липсват каквито и да са стимули за задържане на кадрите в системата.
Изчерпано е общественото доверие към институциите, ангажирани с реформи в системата. Разрушават се подсистемите на здравеопазването на всички нива. Фрапиращ пример за това е постепенното фалиране на болници – общински и областни“.

В подкрепа на изложеното заявяваме, че УС на БЛС настоява за изплащане от НЗОК на сумите за т. нар. „надлимитни“ дейности на болниците за 2015-та, 2016-та и 2017-та година, със средства от преизпълнението на приходите от здравноосигурителните вноски“, се казва в становището.
Вие, уважаеми професионалисти по здравни грижи, сте най-близко до болните хора. Вие дарявате надежда и най-непосредствено помагате на нуждаещите се от медицинска помощ. Ето защо, отчитайки необходимостта от повишаване обществения престиж на медицинските професии, привличане на повече млади хора към тях, както и оставането на медиците в страната ни, БЛС подкрепя Вашия справедлив протест.
Убедени сме, че към справедливите Ви искания, наред с оперативното ръководство на лекарската съсловна организация, ще се присъединят и хилядите благодарни пациенти, които разчитат на Вас.“

Снимка :
Pixabay