Брюксел ще разчита на българската експертиза за Западните Балкани

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с европейския комисар за правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова, която е на посещение в София. Двете обсъдиха правосъдната реформа, напредъка по Механизма за сътрудничество и оценка, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Йоурова оцени положително поставянето на въпроса за европейската перспектива пред държавите от Западните Балкани от страна на предстоящото Българско председателство. „Нашето мнение е, че трябва да им подадем ръка, така че усилията ни да стигнат до обикновените хора – и в областта на инвестициите, но и на политическия напредък. Иначе ще загубим Западните Балкани за европейското семейство”, предупреди министър Захариева. Тя допълни, че шестте кандидатки от региона за членство в ЕС трябва да бъдат разглеждани според индивидуалните си заслуги, а не в пакет. „Обратното демотивира напредналите и няма полза за изоставащите”, подчерта тя.

„В Съвета предстои политически дебат по Западните Балкани и затова специфичните познания, които България притежава по въпроса, са изключително важни за нас. Имате уверенията ми, че ще предам вашето послание в Брюксел”, обобщи комисар Йоурова.

Снимка :
МВнР