Нанков: Започва изграждането на обходния път на град Ахелой

„В сряда беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждането на обходния път на град Ахелой, а през следващата седмица ще започне и реалното му строителство. Заложен е срок за изпълнение на договора от 170 дни, като се очаква за началото на летния сезон обходът да бъде готов.“ Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването „Денят започва“ на БНТ днес.

„Предвижда се през предстоящия летен сезон трафикът по Южното Черноморие да бъде облекчен значително  след като бъде довършено и разширението на участъка между Поморие и Ахелой“, подчерта министърът.

В студиото на БНТ Николай Нанков коментира обстановката в Област Бургас след наводненията, причинили големи щети в редица населени места в областта и обясни, че положението в засегнатите села вече се нормализира. По думите му интензитетът на падналите валежи е бил изключително силен, на места са отчетени над 200 л. на кв. м. и се извършват огледи във всички засегнати домакинства, за да бъдат възстановени щетите.

Министър Нанков информира, че е сезирана прокуратурата за изясняване на причините за наводнението и компетентните органи водят процесуално-следствени действия. Създадени са досъдебни производства за причинените смъртни случаи. „Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор извършва анализи на вероятността недобре поддържаните микроязовири, на територията на двете засегнати общини, да са причината за водния ад“, обясни още Николай Нанков. По думите му агенцията, която отговаря за изправността и техническата експлоатация на тези съоръжения, е била издала предписания, които, в момента се установява, дали са били спазени от собствениците на язовирите.

„С техника, материали и човешка сила помагаме на кметовете на населените места да се справят с тежкото положение“, увери министърът и посочи, че ще бъде отпусната първоначална помощ от 400 хил. лв. към община Бургас и 600 хил. лв. към община Камено за преодоляване на най-неотложните поражения по пътната, електрическата и ВиК инфраструктура.

Според министъра, екологичната инфраструктура в района е силно увредена, но още през вчерашния ден е създадена необходимата организация да бъде предотвратена екологична катастрофа, като двата застрашени еко обекта на територията на Област Бургас – Регионалното депо за твърди битови отпадъци и Пречиствателната станция в Горно Езерово, ще бъдат поправени и въведени отново в експлоатация. „Докато бъдат извършвани ремонтните дейности по тях ще бъдат разкрити площадки за съхранение на отпадъци, които впоследствие ще бъдат изчистени“, беше категоричен министърът.

Участието на министър Нанков в БНТ можете да видите на следния линк:

http://news.bnt.bg/bg/a/nankov-sled-navodneniyata-rabotim-i-po-versiyata-za-nespazeni-predpisaniya-na-damt