Премиерът Бойко Борисов посети военната база „Бутмир“ в Сараево

Министър-председателят Бойко Борисов постави начало на официалната си визита в Босна и Херцеговина с посещение на военната база „Бутмир“. Това е първото посещение в страната на ръководител на българското правителство, съобщиха от правителствената информационна служба. Бойко Борисов се срещна с командващия въоръжените сили на Европейският съюз там генерал-майор Антон Валднер. Премиерът Борисов отбеляза важността на операция EUFOR ALTHEA и подчерта, че тя е от ключово значение за поддържането на политическа и стабилна среда за сигурност в Босна и Херцеговина и за целия регион на Западните Балкани. „Операцията осигурява подкрепа за протичането на демократичните реформи в страната и подпомага Въоръжените сили. Вярвам, че българското участие в нея също допринася за постигането на целите в тази насока“, заяви Борисов.

Българският министър-председател и генерал-майор Валднер изразиха задоволство от доброто сътрудничество на EUFOR с Щаба на НАТО в Сараево, като генерал-майорът даде висока оценка на българския контингент в състава на EUFOR ALTHEA.

Премиерът Бойко Борисов се срещна и с командира на щаба на НАТО в Сараево бригаден генерал Робърт Хюстън. Двамата обсъдиха важността, която има щаба на НАТО в Сараево за сигурността в региона и приобщаването на страната към евроатлантическите ценности. „България подкрепя активирането на подготовката на Босна и Херцеговина за НАТО и задълбочаването на доброто взаимодействие между ЕС и Алианса в сферата на сигурността и отбраната“, заяви министър-председателят.

Той се срещна и с военните от българския контингент в състава на EUFOR ALTHEA и използва възможността да ги поздрави за професионализма и усилията, които полагат при изпълнение на задълженията си по време на мисията.

Снимка :
Министерски съвет