Захариева: Като председател на ЕС България ще работи за постигането на общоевропейски решения

„България напълно осъзнава отговорностите, които ще има като председател на Съвета на ЕС. Ще работим за постигане на решения по важните общоевропейски теми, основани на солидарност и компромиси, за да бъдат те максимално приемливи за всички страни членки“. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на срещата си с европейския комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който бе на посещение в София.

Двамата обсъдиха предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и темите, които попадат в неговия фокус, сред които дебатът за бъдещето на Европа, предизвикателствата, пред които е изправен бюджетът на Съюза след Брекзит, и преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка (МФР). Министър Захариева и комисар Йотингер се обединиха около разбирането, че е необходимо намирането на точен баланс между новите приоритети като Отбранителния фонд, Цифровия дневен ред, инструментите за гъвкавост, насочени към реакция при кризи и миграция и традиционните инструменти и политики на ЕС. Двамата бяха категорични, че насочването на усилия в една конкретна област не бива да бъде за сметка на други ключови политики и инструменти. Комисарят Йотингер подчерта, че финансирането на новите приоритети като миграция и отбрана не трябва да е за сметка на кохезионната политика.

Те подчертаха и необходимостта от по-ефективна Кохезионна политика, която да има видими резултати за гражданите и да води до реално сближаване. „Страната ни е сред най-големите поддръжници на кохезията. За нас кохезията не е само инфраструктура, а хоризонтална политика, която е свързана с икономически ръст, повишаване на доходите и създаване на работни места. Тя трябва да бъде фокусирана и насочена към хората“, отбеляза министър Захариева.

„Амбицирани сме да участваме активно в подготовката на политическата дискусия по следващата Многогодишна финансова рамка и ще дадем своя принос в преговорите. Работим в тясно сътрудничество с екипа на Министерството на финансите и екипа на заместник министър-председателя Томислав Дончев“, заяви още тя.

Що се отнася до Западните Балкани, Захариева изтъкна, че Европейският съюз би могъл да подпомогне региона не само политически, но и чрез практични мерки, които да стимулират този пазар от 22 милиона души.

Снимка :
МВнР