ГЕРБ: Искането на вот на недоверие не става с магическа пръчка

Днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов свика разширено заседание на Изпълнителната комисия на партията заради поредната порция от лъжи, манипулации и различни обвинения, изречени вчера по време на 49-я конгрес на БСП. По време на него заместник-председателят Цветан Цветанов напомни, че „Искането на вот на недоверие не става с магическа пръчка. Това, което прави ГЕРБ е да изпълни програмата си. Той припомни, че „Всички ние знаем в исторически план кой как е стоял и кой как се е борил с корупцията“.

 По думите му контрабандата се е ширила в средите на БСП, когато те са управлявали. „Смятам, че БСП трябва да решава първо вътрешните си проблеми, но не трябва, това да им бъде алтернативното говорене за бъдещо управление. Когато не можеш да овладееш своята партия, когато нямаш подкрепата от своята партия, когато съответните съмишелници започват да напуската тази партия заради лидера, не смятам, че трябва да хвърляш обвинения за модерно робство към партия, която е спечелила изборите“, каза Цветанов. „За БСП алтернативата е да формират фалшиви новини и интриги. Днес това, което прави министър – председателя допринася за повишаването на приоритета на България“, заяви още зам. – председателят на ГЕРБ.  „Това не е политическа алтернатива“, коментира той още той.

Сопред вицепремиера Томислав Дончев цялото конгресно мероприятие на БСП е било едно събитие за взаимопомощ. „Не се наемам да правя детайлен анализ на Конгреса. Само като обобщение бих казал, че е много лесно и даже много готино да приказваш някакви цветни неща, да си играеш с думите. Опасното става, когато се случи така, че има шанс между думите, да започнеш да си играеш с бюджет, с хората“, посочи Дончев. „Без да искам, когато анализирам и тези, и поведението на ключови играчи от конгреса вчера, все ми идват на ума разни термини от психологията“, каза още Дончев.

Владислав Горанов коментира пък упреците от страна на левите по отношение на финансовата политика на правителството и проектобюджетът за 2018 година. „Засега това, което предлагат от БСП не е убедително, че може да донесе повече на България“, заяви още той.

Според Цветан Цветанов в България нивото на опозицията не е на висотата, на която би трябвало да бъде. „Ние искаме да имаме силна опозиция, но тя стана дивашка опозиция. Не искаме да опитомяваме опозицията, искаме тя да е силна“. Цветанов заяви категоричното си убеждение, че „ГЕРБ ще печели изборите, защото ние сме партията, която е най – близко до хората и прави най-много за тях“. Според него е недопустимо да противопоставяш европейската ориентация на България с приятелството с Русия. „Това е несъстоятелна теза. Ние сме част от силна и обединена Европа, ние сме част от голямото европейско семейство. Западните Балкани се нуждаят от европейска перспектива. Ние трябва да имаме прагматични отношения с Русия“, заяви още Цветан Цветанов.

Министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова също взе отношение за изказаните твърдения в рамките на червения конгрес. Според Павлова казаното вчера е абсолютна лъжа. „Не бива така. Нека работим заедно. Нека сме единни, за да имаме стабилна Европа и икономическа стабилност в България“. В казаното вчера Лиляна Павлова видя последен опит за спасение на ръководството на партията, но не и на страната „Спасявайки, може би, своите вътрешнопартийни проблеми, БСП искат да загробят имиджа на България“. Ето защо Павлова напомни на политическия елит у нас, че европедседателството трябва да си остане надпартийно „Като министър, отговорен за подготовката и провеждането на българското председателство, и от името на цялото правителство искам ясно да заявя, че българското председателство, първото българско председателство, е една тема, която е аполитична, надпартийна. Осъзнаваме националната отговорност, която носим“, поясни Павлова. По думите й успешни председателства са тези, в които управляващи и опозиция говорят на един глас. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков напомни лъжите, изречени от БСП и Корнелия Нинова. Някои от тях са свързани именно с председателството ни, с оградата по границата ни с Турция, с това, че ще ни спират европрограми, че ще има режим на тока и други. Той изрази надежда по време на европредседателството да спре тази кампания на БСП. „В БСП има хора, които са били арестувани, например за нелегален пренос на пари през сръбско-българската граница. Тези хора оглавяват „моралната полиция“ на „Позитано“ 20 – Кирил Добрев се казва човекът. Има други случаи, като този от 2008 г., когато г-жа Нинова беше уволнена за корупция“, отбеляза Биков. По думите му единственият начин БСП да каже, че няма проблем, е да каже, че всички останали са като тях.