Пучдемон е извън Каталуния?

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон е избягал в Румъния, съобщава novini.bg, основавайки се на информация от АП. Според медията в дома на политика в каталунския град Жирона вече не живее никой. „Пред сградата вече няма никаква охрана, а преди не можеше и пиле да прехвръкне“, разказа местен жител. Заради думите на събеседника си журналистът от агенцията смята, че Пучдемон е напуснал Испания. Най-вероятно каталунският политик е заминал със съпругата си Марсела Топор и дъщерите им Магала и Мария за Румъния, откъдето е жената на Пучдемон.

Междувременно се появи информация, че някои от уволнените ръководители в Каталуния са били забелязани в офисите си. Според РИА Новости хората са дошли, за да си вземат личните вещи. В понеделник разпуснатият от Мадрид парламент в Барселона призна решението на централната власт и обяви разпускането си. „Днес няма да има заседания нито на комисии, нито в пленарната зала. Парламентът е разпуснат“, каза лидерът на каталунските законодатели Карме Фордекал. Тя е смятана за една от най-яростните привърженички на независима Каталуния. Главният прокурор на кралството Хосе Мануел Маса каза, че ред политици от североизточната област са обвинени в сепаратизъм. Той зяави, че става дуа за депутатите, одобрили декларацията за независимост и Пучдемон.

 Каталуският парламент обяви едностранно независимост в петък. В отговор правителството в Мадрид на Мариано Рахой замрази автономията на най-богатия испански регион и уволни Пучдемон и други високопоставени каталунски служители. Управлението на областта бе поето от заместничката на премиера на иберийското кралство – Сорая Саенс де Сантамария.