Специална пощенска марка запечатва първото Българско председателство на Съвета на ЕС

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията валидираха днес, в Деня на народните будители, специална пощенска марка „Първо Българско председателство на Съвета на ЕС“.

„Българското маркоиздаване се е превърнало в традиция. Тя отбелязва значимите български събития и личности, които остават в хрониката на историята. Много се радвам, че и Българското председателство влиза като важна част от съвремената история на България и на него вече има посветена пощенска марка“, заяви по време на церемонията министър Павлова. Тя лично благодари на министър Московски, на целия екип на министерство и на всички, с които заедно са работили за това Българското председателство да има своя пощенска марка.

„Искам да благодаря и на художника Тодор Ангелиев, създателят на логото и визуализацията на марката за Българското председателство. Тя съчетава трите най-важни български символа – кирилицата, шевицата и българският трибагреник, с които се гордеем и вярвам, че чрез тях ще представим България по запомнящ се и достоен начин“, каза още министър Павлова.

Тиражът на пощенската марка е 62 000 броя и тя ще е част от официалните подаръци, които България ще даде на гостите на председателството. „Марката има своята колекционерска стойност, която с годините ще се повишава и през 2031 г., когато България ще поеме своето второ председателство, ще издадем и втора“, добави министър Павлова. Тя заяви, че в ерата на дигиталната комуникация и IT-технологиите, в издаването на марка има нещо романтично, емоционално, защото всеки би се зарадвал да получи картичка с пощенска марка, не само дигитална. „Затова официалната кореспонденция, която ще водим по време на Българското председателство и на хартия, също ще бъде изпращана със специалната пощенска марка“, каза още министър Павлова.

„Имаме честта днес да валидираме пощенска марка, която ще бъде визитната картичка на Българското председателство. В нашия сектор се намира и филателията, затова имаме възможността за важни и знакови събития на България да валидираме пощенски марки“, заяви по време на церемонията министър Московски. Той посочи, че пощенската марка е една малка енциклопедия, съдържаща в себе си събитията и фактите от важните за България дати. „Освен пощенската марка за председателството, успяхме да запазим и домейни на кирилица, за да имаме възможност да разпространим азбуката, която ползваме, по целия свят и Европа“, допълни министър Московски.