8 убити и 15 ранени при терористичен акт в САЩ, няма пострадали българи

Най-малко 8 души бяха убити, а 15 ранени, след като шофьор прегази с пикап велосипедисти и пешеходци на велоалея в Манхатън.

След атаката той продължил да кара и се блъснал в друг автомобил. Излязъл и извадил имитация на огнестрелно оръжие, след което е прострелян и задържан от полицията.

Според източници от полицията,  очевидци са чули мъжът да крещи „Аллах Акбар“съобщават световните агенции.

Американските власти разглеждат нападението в Ню Йорк като терористичен акт, съобщи Ройтерс, позовавайки се на 2 правителствени източници.

Заподозреният е на 29 години, той е жител на град Тампа, щата Флорида.  Той е попадал и преди в полезрението на федералните власти в САЩ, пише „Ню Йорк таймс“. Вестникът цитира 3 източника, според които правоохранителните органи са правили справки за 29-годишния узбек Сайфуло Саипов в предишно разследване, което не е свързано със сегашния терористичен акт в Ню Йорк.

Саипов бил роднина или познат на друга личност, от която онова следствие се интересувало. То продължило две години, в резултат на което Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, ФБР и полицейското управление на Ню Йорк предявили официални обвинения срещу петима пришълци от Узбекистан и един казахстанец за оказване на материална помощ на терористичната групировка „Ислямска държава“. Част от обвиняемите се признали за виновни. Засега не е ясно дали и Саипов е фигурирал в това дело, пише „Ню Йорк таймс“.

Според негови познати Саипов дошъл в САЩ през 2010 г., за да научи английски. Започнал работа като шофьор във фирмата „Юбър“, която предоставя таксиметрови услуги чрез повикване по интернет. Според 22-годишния му сънародник Бекзод Абдусаматов Саипов пристигнал от Ташкент – столицата на Узбекистан, и знаел слабо английски. Първо живял в Охайо, а после се прехвърлил във Флорида, където намерил работа като шофьор на камион.

„Беше много добър човек. Харесваше САЩ, изглеждаше много доволен, и непрекъснато говореше така, че всичко с него изглеждаше наред. Не приличаше на терорист, но не го познавах отблизо“, казва 37-годишният Кобильон Маткаров. Саипов успял да получи зелена карта, даваща му право да живее и работи в САЩ, съобщава пред вестника служител от правоохранителните органи.
Според „Вашингтон пост“ атентатът може да засили политическия дебат в САЩ за имиграцията и сигурността.
Президентът Доналд Тръмп настоява за по-стриктни проверки на влизащите в страната имигранти с цел предотвратяване на терористични атаки, но опоненти на този негов подход се опитват да блокират мерките му в съда.

Когато състоянието на Саипов позволява, той ще бъде разпитан.
До този момент няма постъпила информация в българското посолство във Вашингтон и Генералното консулство в Ню Йорк за загинали или пострадали български граждани след атаката в Ню Йорк, съобщи дирекция „Пресцентър“ в Министерството на външните работи.

Снимка :
CNN